mahukah kamu tenggelam??

salam ukhwah kepada sahabat perjuangan ikhwah2 sekalian.kepada pembaca budiman,pengkritik yang kritis dan sekalian ummat.

 

dalam hidup bermasyarakat,seringkali kita tidak lekang dengan ungkapan privacy,kehidupan sendiri dan macam-macam lagi.kita tidak suka jika perihal kita dan tata cara hidup kita diganggu gugat oleh orang lain.bahkan dengan yang demikian timbullah peribahasa “jangan ganggu tepi kain orang”.

 

tetapi sedarkah kita,bahwa dalam hidup bermasyarakar,kita bukanlah hidup berseorangan.kita adalah ibarat sebuah kapal yang diketuai oleh ulil amri (pemimpin2) yang terpercaya.kapal dan bahtera masyarakat ini lah yang membawa kita sama ada ke arah kejayaan yang gemilang atau pun kehancuran.sungguhpun , manusia ini hidup diaatas daratan , tetapi selayaknya,hidup kita adalah lautan yang penuh gelora dan tidak selalunya tenang.maka Allah dan Rasul telah menetapkan aturan hidup yang cantik , indah dan sempurna sebagai jalan hidup.

tetapi,malang dan sangat kesal sekali bilamana kita tidak menurut apa yang telah lama kita ketahui.kita hanya pandai bercakapa undang-undang Islam,hukum Islam dan macam2 lagi tentang Islam.TAPI,ADAKAH ISLAM ITU TERTEGAK DENGAN KATA-KATA???

ADAKAH ISLAM ITU TERBINA DENGAN AIR LIUR??

ADAKAH TAMADUN ISLAM ITU SENDIRI GAH DENGAN UCAPAN-UCAPAN DAN CERAMAH-CERAMAH??

kalau lah benar Islam ini tertegak dengan kata-kata,Rasulullah tidak perlu berdakwah ke merata tempat.kalaulah benar Islam ini tertegak dengan kata-kata,kenapa makam sahabat banyaka di serata pelusuk dunia.kalaulah Islam ini tertegak dengan kata-kata,kenapa perlu mujahid setia mengangkat pedang menaikkan maruah Islam??

maka Islam ini bukan tertegak dengan kata-kata sahaja!!Islam ini tertegak dengan perbuatan yang selaras dengan apa yang diucapkan berpandukan Quran dan Sunnah.

dan dalam kita hidup bermasyarakat juga,dalam bahtera perpaduan tidak kira anda agama apa pun,anda bayangkanlah,jika kapal yang anda naiki itu dilubangi atau dirosakkan oleh segolongan pihak.contohnya,ada segolongan lelaki cuba melubangkan lantai bahtera itu dan anda berdiri disitu,sedang suasana luar kapal itu penuh gelora dan lambungan ombak.adakah anda akan berdiam diri??

adakah anda akan duduk disitu sahaja dan anda akan berkata , “ini bukan hal aku.aku tak buat apa pun.biarlah diorang”

adakah anda akan berdiam diri kerna anda tahu yang jika kapal itu dilubangkan,maka anda akan turut tenggelam dan mungkin sekali anda juga bersalah kerana tidak mencegah apa yang dilakukan itu.

ini lah masyarakat.inilah yang sedang terjadi kepada masyarakat.bilamana pelaku kerosakan dan pembuat dosa dan maksiat bebas mengatakan yang urusan mereka adalah hak mereka sahaja,bahkan dengan lantang mengatakan , “suka hati akulah.kubur masing-masing.aku tak susahkan orang lain”.

peminumarak,penzina,pelaku maksiat memang melakukan dosa itu sendiri tanpa mudharatkan orang lain secara zahirnya.tetapi azab Allah tidak hanya tertimpa pada satu golongan manusia sahaja.mahukah nanti bilamana kita bertanya kepada Allah : “Ya Allah,kenapa aku diazab sedangkan aku tidak lakukan apa yang mereka lakukan??. lalu Allah menjawab , “apakah tanggungjawab mu yang telah Ku berikan ilmu dan hidayah sedangkan kau tak berani membetulkan kaum mu??”

maka juga bilamana kapten kapal kita juga melakukan silap dalam menakhoda kapal itu bahkan kita ketahui yang kapal itu jika terus berada pada laluan yang diterajui nakhoda kapal itu akan menyebabkan kapal yang kita naiki akan karam,adakah kita akan mendiam diri bahkan mungkin sekali berkata, “nakhoda hebat membawa kami ke jalan yang hebat”.sedangkan kita tahu di hadapan penuh batu dan karang yang akan merobekkan badan kapal dan menyebabkan kita semua lemas.adakah itu yang kita akan lakukan???

maka sedarlah,kita ini adalah bahtera yang dirangkumkan menjadi satu ummat.maka bilamana ada nya kemungkaran dimata kita dan tidak kita berani untuk mencegah bahkan tidak terasa untuk membenci,akan sampai satu ketika kapal ummat ini akan terus lemas dalam kejahilan sehingga sampai ummat yang akan menggantikan kita dan memerangi kejahilan itu.

maka fikirkanlah,adakah kamu akan menjadi ummat yang tenggelam atau yang akan membetulkan kapal ini??

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s