bit taufiq wan najjah fil imtihan

salam ukhwah…

 

inshaallah 8 jun depan akan bermulalah satu perjuangan dalam medan peperiksaan bagi pelajar-pelajar geologi di sini.Selamat berjuang semua…

 

perjuangan dalam peperiksaan kita sangat2 pentingkan..tapi bagaimana perjuangan dalam kehidupan supaya kelak selamat di Padang Mahsyar dan dapat menyelamatkan orang lain juga daripada terlepas masuk ke jurang neraka?adakah kita fikir itu??  dapat result baik,sijil2 yang bermacam2,adakah itu cukup sebagai kehidupan pemuda???

 

malah sewajarnya potensi kita digerakkan dengan lebih lagi.patut diisi dengan memperbaiki diri, menigkatkan potensi dan kualiti,mentarbiyah dan seterusnya  menegakkan agama Allah.Bukannya masa kita yang terluang itu kita gunakan untuk flirt dengan kawan lawan jenis.konon atas dasar kawan.”’; ‘ala,kitorang kawan aje’…hurm..betulkah???

kita sudah menerima tarbiyah.kita sudah faham.kenapa perlu berpatah ke lembah kehinaan??

bukannya masa itu kita gunakan sepenuhnya untuk keseronokan sahaja.

 

Kalau mampu,bawalah manfaat untuk orang lain.Barangkali definisi seronok kita sudah sempit dalam cakupan seperti bermain-main dan berfoya-foya.Itukah seronok sebenarnya?? dan barangkali medan beramal dilihat sebagai perkara membosankan.medan membantu orang lain dilihat sebagai perkara yang sepi dalam pandangan mata. betapa kita telah dibutakan oleh sistem yang membutakan.

 

sahabat, 

masa kosong sebenarnya adalah lubang2 kemaksiatan..bukan kesenangan dan kelapangan

lihatlah,walaupun subjek yang bukan sedikit,tetapi masih ada juga ruang kosong yang tidak digunakan dengan baik,maka kemaksiatan lah yang senang kita lakukan.tanpa kita sedar ada mata kawan-kawan melihat.

 

dan pelik…

kita takut manusia tengok perbuatan kita yang kotor.tapi kita tak risau Allah tengok betapa kotornya hati kita!!maka akhirnya kotorlah perbuatan seperti kotornya hati!!

 

itulah sebabnya sampai hilang rasa malu.dari betapa kotornya hati hingga jadi kotornya perbuatan melanjutkan kepada hilangnya rasa malu..saya juga dahulu pernah mengalami.seperti biasanya pamuda-pamuda yang bercouple zaman kini,x ada rasa malu pun di khalayak ramai…sekarang bila saya sendiri lihat,saya rasa malu dan jijik dengan apa yang pernah saya lakukan.dan saya rasa sedih melihat mereka yang masih melakukannya..

 

maka bertaubatlah sahabatku..

orang bertaqwa itu bukan lah orang yg tidak pernah melakukan kesalahan.tetapi bilamana dia melakukan kesalahan,dia akan segera bertaubat , menangisi dosanya dan tidak melakukan dosa itu lagi…

jadi apa tunggu lagi..pintu taubat Tuhan mu terbuka luas..maka kau akan rasa sahabatku,apa makna cinta sebenar.cinta sejati..

bukan cinta palsu yang kau pamerkan…itu bukan cinta.itu nafsu!!    

*alhamdulillah,tadi berjaya membeli 14 buah buku dengan harga cuma 60 ringgit..ada jualan murah buku2 maka inilah peluang yang tidak akan saya lepaskan.Melabur pada buku anda tak akan rugi.biarlah kualiti kertas nye tak elok…InshaAllah,buku2 itu akan ditemani selepas tamatnya exam nanti..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s