Of Cars,Computer and Chappati..and being single..

Salam..

Clocks ticking in front of me showed 4.13.And well I am still struggling to finish my 114 assignment and 106.How happy I am.114 is 50 percent finish.Well,it seems to be ok (for now).Today, I really felt how it is to be single-alone.

My parents was going to Kedah and Perlis sending my two sisters to their respective educational institution.One is in Uitm and another in Mrsm.They left at around 12.45 in the afternoon.And yeah,leaving the cars with me.

One of the reason I am not allowed to have car in Sarawak is because of my “driving skills”.Well,I do admit that when I was a new driver, the passion of being at par with Ghost Rider is inside my vein.hehe.100 km/h for me at that time is still very very slow.

But right now,I dont find the need to rush.And driving at 80 km/h for me right now is considered as fast as a jet plane.So, for several days during this holiday I drive my parents Mitsubishi Grandis. The car is big.An MPV actually.And yeah, very tech-ies.It is very comfortable.But I am not keen on automatic driving.I felt useless driving an automatic car.I love to control the gears and the clutch.

Well, I love the previous car.Was recently sold.Iswara  aeroback.But we still have a Tiara.My mama bought it from a teacher.Also a Van.A vanette.But I never drive it..hehe..

And you see,how technologies move so fast.The fastest one is computer.Every 6 month (or less) we could find a new brand or new specs of computer.BTW, my lappy still not okay.I need to repair the  screen and it may cost me RM 800..huhu (if you want to support me..alhamdulillah..jazakallah khair kathir) .However, I am not really want to repair it.I already made it into a desktop.

Using an old crt monitor as a substitute.Better that way.Because it will be harder to mobilise and it will make my time in front of computer lesser.So I could do much more important things.U know,I can stuck in front of computers for hours.

And yeah, I told you about being really single-and-alone today.I went to Hj Ali restaurant.Just to have my time with late night foods and drinks.So,I ordered 2 chappati,rojak mamak,tongkat Ali and “kari kambing”.Well, the food are AWESOME with high level of AWESOMENESS!!

I am an avid eater of Mamak’s food.Even the Utsmania in Curtin cannot compare with Hj Ali.So, as I almost finish my food there comes two cars.And the people coming out of the car, are famous actors of whom I dont know!! hehehe.Not that they are not famous but I am not that into that kind of “entertainment”.

I dont know much about actors and artist in Malaysia.And I am not that enthusiastic to know about them.I appreciate their acts in films but that does not mean I need to know their names or even where they come from.It is not the time yet for that.

And because of that,although they sit at the table next to me,they cannot break my temptation towards the Chappati and the flavoury curry kambing.

What a day of being single and alone.And I am actually loving it to be single.But I dont like to be alone.

Well,sekarang nak berbahasa Melayu.Ada kawan lama tanye,dalam sms la..Tanye pasal tak nak couple lagi ker..

Adus,kenapa masalah couple ni jadi macam isu utama untuk remaja?Bila salah meletakkan kedudukan cinta dan nilai cinta,maka jadilah silap pada akhlak dan sikap yang ditonjolkan.

Cuba ingat balik,zaman atuk dan nenek kita,bercouple atau berdating tu dipandang tak elok.Sebab,value zaman tu menyebabkan ia nya jadi begitu.Zaman sekarang,bukan aja berdating di pandang okay,malah lebih dari tu.

Jadi terfikir kah yang value tu sebenarnya kita tetapkan.Dan barangkali akan datang,value yang lagi teruk kita boleh budayakan.Sebab semua manusia zaman ni setuju dengan value tu.

Itu masalahnya bila value itu ditetapkan oleh manusia.Bila manusia lari daripada ketetapan Tuhan.Allah berkata dalam Quran menyatakan bahwa

Ya Ayyuhallazina amanu dkhulu fissilmi kaaffah.

Maksudnya : wahai orang beriman masuklah dalam Islam secara keseluruhan.

Maksudnya disini,kita bukan boleh ambil Islam tu ikut suka kita.Mana kita suka kita ambil.Mana kita tak nak,kita buang.

Kita tengok balik jugak dalam Quran:

za likal kita bula raiba fih hudan lil muttaqin..

maksud hudan di atas adalah petunjuk.Maksudnya Al Quran ini adalah manual guide kita.Adakah Al Quran sebanyak 6666 ayat ini diturunkan hanya untuk kisahkan ceritera purba tentang ummat terdahulu.Atau cuma ditarannum jadi lagu-lagu yang sedap didengar??

Benarlah apa yang dilihat oleh As Syahid Syed Qutb, bahawa Al Quran ini sebenarnya adalah buku panduan.Apa yang dicerita dalam Al Quran sebenarnya adalah panduan untuk kita.

Contoh,kisah kaum homoseksual keterlaluan dalam kaum Nabi Lut adalah gambaran masalah homoseks zaman moden.

Masalah kedegilan,kelalaian dan penentangn terhadap kebenaran yang dibawa Musa oleh Bani Israel adalah masalah tentang bagaimana menguruskan dan berurusan dengan bangsa yang degil dan keras kepala.Dan juga sebenarnya adalah model terhadap kewujudan bangsa yahudi kini yang sikapnya memang tak tumpah ya’ni keras kepala.

Kisah tentang Luqman menasihati anak nya adakah hanya untuk anak-anak luqman sahaja??Sebenarnya itu juga adalah untuk kita.

Kisah Yusuf dan Zulaikha adalah kisah betapa agungnya cinta Yusuf terhadap Tuhannya!!Biar dipujuk dan dirayu oleh wanita rupawan,berharta dan berkedudukan pada keadaan yang memang baginda mampu untuk melakukan kekejian tersebut,baginda menolak!!Menolak dengan sebenar-benar penolakan!!Kerna dia tahu,cinta Allah itu lebih besar!!Cinta Allah itu lebih pasti!!Cinta Allah itu lebih agung!! Sampai kan Yusuf itu sanggup dipenjarakan!!

Bukankah kisah itu sahaja sudah cukup jelaskan masalah cinta pemuda-pemudi sekarang!! Macam saya katakan,bila salah letakkan cinta,maka cinta terhadap Allah itu tak kan ada dalam jiwa walaupun mulut kita berkata,kita cintakan Allah dan Rasul..Sedarlah,iman itu bukan sekadar kata-kata dan slogan!!

Bukankah Allah berkata dalam Quran,jika ada yang lain dalam hati,maka Allah tak ada dalam hati insan itu.Allah dah nyatakan.Adakah kita cari??

Kalaulah disebabkan masalah cinta picisan buat kita menangis,runsing,sibuk…Fikirlah dengan jujur..saya tanya anda dengan jujur…Mampukah untuk bergerak dalam jalan jihad dan dakwah meletakkan diri hanya kepada Allah??sedangkan diri dan hati disibukkan cinta kepada yang tak sepatutnya!! Jangan harap nak dirikan Islam kalau itulah kualiti yang ada pada pemuda kita.Pada pemudi kita.Biar pun kita ahli tertinggi dalam persatuan Islam setempat!!

Ummat Islam itu bukan dikumpulkan macam menjala ikan.Tapi ianya dibina dengan khusus.Di tarbiyah dengan benar dan jitu.Sehingga hidupnya tak lain hanya untuk Allah!!

Biasa dengar tentang seorang panglima perang kafir menyatakan bahawa umat ini tak boleh dikalahkan selagi Quran ada di tangan umat ini.Lihat?

Quran memang dekat dengan kita.Tapi dekatnya sebagai hiasan di atas rak.Kita terlalu “hormatkan” Quran sampai cuma disimpan di tempat tinggi.

Kalau hormatkan Quran,apa yang perlu dibuat adalah membacanya!!

Adalah menghayatinya!!

Adalah memahaminya!!

Adalah mengamalkannya dalam menjalani hidup mentauhidkan Allah!!

Bukan hanya menggantung di dinding-dinding.Konon buat pendinding atau hiasan yang cantik.Bukan setakat mentarannum dengan suara lemah merdu.Yang lagi utama adalah menghayatinya dan memahaminya dengan kefahaman yang benar!!Supaya setiap apa yang kita lihat dalam hidup ini adalah melalui kaca mata Al Quran

Kajilah Al Quran.Jadikanlah Al Quran dalam hidup kita.Lihatlah segalanya dari sudut Al-Quran.Value itu telah ditetapkan oleh Allah dan telah ada dalam Quran.Kalau kita cari,kita jumpa.Tapi bila kita tak cari,janganlah berani kata yang benda itu tiada!!

Ilaliqo’

bILA AKU mEMbEbEL!!!!

Salam ukhwah..

Saya sedang cuba menyiapkan assignment geo 114 dan geo 106 sebelum pulang ke Miri.Lagi pulak saya pulang lewat.Maksudnya saya pulang ke Miri pada hari selasa.

Kehidupan pelajar..memang tak lari daripada assignment..ades2!! Mak saya kata, mana ade belajar yg nak senang.Bila belajar mesti rasa susah.Bila rasa susah baru pandai.

Alhamdulillah.tahun ni saya mula makin serius dalam study. Tak pernah lagi tuang kelas kecuali waktu kena kuarantin hari tu,waktu sakit dan khamis n jumaat lepas(sebab balik awal..hehe).Result tak la hebat tapi alhamdulillah ade pningkatan dari semester2 yang lepas.Ustaz saya kat maktab dulu pernah cakap,kalau hari ini lagi teruk dari semalam maksudnya dia adalah seorang yang celaka.Kalau boleh tahun ni nak score sehabis baik.

Mula-mula dulu memang tak minat langsung dengan geology.Frankly speaking,sampai ade waktu terfikir, apa sebenarnya yang aku buat dekat sini.Yelah.Cita-cita nak jadi lawyer.Belajar pasal undang-undang.Tapi atlast belajar batu.But alhamdulillah..belajar yang macam weng-weng pun ,alhamdulillah pass CM.

Tapi alhamdulillah,tarbiyyah mengajar banyak perkara.Dalam kita merubah sikap.Dalam kita memandang tujuan hidup dan setiap gerak langkah kita.

Memang betul.Susah nak berubah.Lagi pulak kalau berada dengan persekitaran yang menghalang kita nak berubah.Contohnya sebilangan kawan-kawan yang rasa tak yakin dengan perubahan yang kita cuba buat.Dengan kritikan dan lain-lain lagi.

Tapi kena ingat,kita berubah sebab manusia ke sebab Allah??  Tulah sebab segala niat perlu didasarkan pada Allah.Pertamanya adalah untuk mengelakkan kesyirikan,riya’,ujub dan takabbur.Keduanya adalah untuk menjaga keikhlasan kita serta akan terus berusaha untuk mengekalkan perubahan.Kalau lah dikritik sekalipun,kita tetap lakukan apa yang kita yakini.Kerna kita yakin apa yang kita lakukan adalah kerana Allah.

Tak kira lah dalam apa aja sekalipun.Sama ada dalam cuba untuk membersihkan hati,mahupun dalam perubahan sikap atau dalam beraktiviti.Semuanya adalah beribadah kepada Allah selagi kita sandarkan niat kita hanya pada Allah.Biarlah banyak manapun kritikan dan halangan,selagi niat kita kerana Allah,selagi itu ia tak kan goyah.Itulah bukti sebuah iman.

Dan alhamdulillah juga,ada wujud sahabat-sahabat yang menasihati.Yang menegur kita dengan sangat hikmah kalau tersilap jalan yang kita pilih.Yang memberi pendapat dengan sangat bijak.Pernah teringat sebuah phrase dalam Bible :

Burdens are lighter when carried by two

Dan alhamdulillah.Setiap permasalahan dapat dikongsi dengan sahabat yang dipercayai.Kerna mungkin barangkali persahabatan itu terbina atas kerna didasarkan pada Allah.Bersahabat kerana Allah dalam membina kebaikan dan kemakmuran untuk ummat.

Dan mungkin itu sebabnya bak kata Islah,wujud favouritisme..hehehe..Mungkin benar.Kadang-kadang kita mungkin lebih rapat kepada satu kelompok rakan-rakan kerana matlamat yang ingin dicapai adalah sama.Kasih sayang yang ditunjuk pada rakan-rakan itu juga berbeza.Kerna barangkali apa yang dirasa dalam hati juga sama.Kerna itu Allah telah nyatakan dalam Quran bahwa manusia tak kan mampu untuk mempersatukan hati-hati mereka .Cuma Allah sahaja yang mampu mempersatukan hati-hati mereka.Mungkin itu maksudnya cinta kerana Allah.Mencintai saudara kita kerana Allah.Kalau benar itu yang aku rasakan,alangkah manisnya.

Dan bercakap tentang kehidupan pelajar,kebanyakan masa diisi dengan benda yang mengarut dan tak berfaedah.Dengan keadaan paling simple sekali adalah seperti habiskan masa pergi tengok wayang,gi funfair,gi clubbing.

Tak pun berdating.

Tak tahulah.Saya mungkin tak faham sangat.Dulu memang saya melakukan perkara yang sama.Tapi sekarang terfikir juga apa yang dikatakan saidina Umar Al-Khattab:

Masa-masa terluang adalah lubang-lubang kemaksiatan

Mungkin sebab banyak masa terluang lah maka masa yang ada diisi dengan aktiviti-aktiviti yang begitu.Bila diajak untuk melakukan perkara yang lebih faedah, akan menolak.Dengan alasan buzy!!

Alangkah rugi.Kalau pandai macam manapun belajar,adakah itu cukup?? Saya pernah melihat orang yang bijak pandai tetapi merapu-rapu dalam hal berkaitan kehidupan.

Ilmu itu milik Allah.Dia berikan pada kita dalam rangka kita untuk mentauhidkan Nya..Bilamana kita rasa besar dengan ilmu kita dan rasa dah cukup,itu sebenarnya kita dah menjadi orang yang paling bodoh.

Saya agak kurang faham bagaimana kita lebih suka membazirkan usia muda dengan keluar berfoya-foya.Dengan alasan, muda la kena enjoy.Nanti dah kerje jadi sibuk.Jadi dengan alasan itu kita sendiri akan keluar gi “enjoy-enjoy” then bila beraktiviti habis air liur menasihati orang lain jangan buat itu dan ini atas tiket mahasiswa.

Tak ingat ke Allah cakap dalam Quran:

Qabura maqtan i’ndallahi mala taf a’lun

Amat besar kebencian di sis Allah atas mereka yang berkata apa yg mereka tak lakukan..

Mungkin istilah enjoy bagi saya adalah dalam konsep dan definisi berbeza.

Ada lagi perkara yang agak saya pening tengok.Pasal masalah cinta ni.

Bila salah meletakkan cinta pada sesuatu yang betul,maka silaplah definisi cinta tu sendiri.Tu yang jadi macam-macam perangai jadi.Depan mata senyap.Belakang-belakang…

Bayangkan,bila dalam diskusi agama,gah sangat bercerita pasal jihad.Pasal perlunya untuk berjuang di jalan Allah.Pasal nak menegakkan agama Allah.

Tapi tak terfikir ke:

Kalaulah lah hal cinta dah membuat kepala berserabut,mampukah kita nak serabutkan kepala otak dengan agenda jihad?

Kalaulah disebabkan hal cinta tak sempurna tu buat kita lemah,mampukah kita kuat dalam jalan dakwah??

Kalau sebab masalah-masalah tu buat kita sibuk, bak kata abang fauzi:jangan haraplah nak buat negara Islam.

Islam itu terbentuk bukan atas nama sahaja.Bukan dikumpulkan orang Islam maka jadi ummat Islam.Bahkan tidak!!

Ummat Islam itu ada ciri nya.Negara Islam itu ada ciri nya.Bahkan individu Muslmi itu ada cirinya!!

Kita bangga dengan kita sebagai Islam tetapi realitinya,apa yang kita banggakan??Apa yang kita banggakan kalau ummat kita masih lagi berbalah dan mundur.Apa yang kita banggakan kalau kita bangga cakap kita Islam tapi maksiat tak pernah berenti buat.

Apa yang kita banggakan??Mungkin kita lahir sebagai seorang Muslim tapi anda yakin anda akan mati sebagai seorang Muslim?? Mungkin kawan kita hidup dalam kekafiran tetapi matinya nanti mungkin dia sempat menemui keimanan.

Kita bangga pada Islam kerana itu satu-satunya jalan hidup dan alhamdulillah,kita memilihnya.Tapi kita patut malu pada diri kita sendiri kerana walaupun dah diberi laluan yang terbaik.Jalan hidup yang terbaik.Kita masih lagi menjadi musafir yang paling teruk.

Analogikan…kita diberi sebuah mercedes.Yang terbaik antara keluaran edisi mercedes.Tapi cara memandu kita buruk!!Semua kita bantai.Dah panduan diberi suruh masuk kiri tapi kita buat U-Turn.Sampai eksiden.Salah pengilang mercedes,kereta mercedes atau kita yang salah???

Pada diri orang orang muda ini wujudnya kekuatan dan tenaga yang luas.Amatlah rugi kalau tak disalurkan dengan baik.

Sejak dulu saya punya idealisme tersendiri.3 orang lecturer yang saya pernah berbual dengan mereka cakap hampir sama: yang saya ini sangat idealistic.Sampai mungkin tidak realistic.Prof Ramlah Adam juga cakap benda yang sama ketika saya dalam tingkatan 5 sewaktu saya berbual dengan beliau.

Dan semangat yang ada itu sebenarnya wujud juga pada semua pemuda-pemuda.Tetapi cara disalurkan berbeza.Ada yang menyalurkan dengan baik dan ada yang tidak baik.

Tetapi siapa yang menetapkan value yang baik dan tidak baik.Rujuk dalam post yang lepas.Kalau manusia menetapkan value itu,maka value tersebut akan berubah ikut zaman dan kehendak semasa.Tetapi kalau value itu ditetapkan oleh Allah,ditetapkan oleh Islam,maka value itu tak kan pernah berubah!!

Aduh.Post ini sudah jadi amat panjang!!Terpaksa berenti sekarang…

Salam

P/:post ini cuma menyatakan pandangan.Tak lebih dari itu….

Camner aku x makin kembang..Daging dendeng,ketupat palas,nasi beriyani,masak kurma…..byk lagi yg lain..so ape next???

Salam ukhwah…

hari ini rasanya sudah raya ke-3.

Beraya di Langkawi ni tiada apa yang saya pergi berjalan.Saya sendiri tiada kenalan di sini.Kalau di Melaka,barangkali,masih ramai kawan-kawan yang ada.

my family

Gambar di atas ni adalah gambar family saya..hehehe..atlast,gambar family di-exposed kan.Diambil pada hari raya pertama.

Menariknya raya ini,nasi beriyani menjadi hidangan.MayaAllah..banyak betul.Alhamdulillah,perut saya berkapasiti besar,2,3 kawah pun boleh habis.Saya bawak balik beberapa barang dari Sarawak sebagai buah tangan.

Dah besar-besar dah rupanya kami adik beradik.Alhamdulillah.

Tahun ni beraya di rumah kawan-kawan mama dan abah je.Dan nanti akan picnic di waterfall sabtu nanti.

…………………………………………………………………………………………..

Baiklah,dalam tempoh beberapa ini saya sudah menghabiskan sebuah bacaan bertajuk Jalan Dakwah,karya Mustafa Masyhur.Salah seorang pejuang ikhwan yang ulung dan merupakan salah seorang Mursyid Ikhwan.

Kini tengah cuba menghabiskan buku Di Dalam Percikan Sinar Rasulullah.

Bayangkan,betapa besarnya jahiliah yang kita hadapi kini.Keburukan dianggap sebagai sebuah budaya yang indah dan wajib.

Kita lihat balik,dalam pandangan pada sebuah peradaban barat.Pada suatu zaman yang lepas,wanita yang berpakaian menjolok mata di negara barat suatu ketika dahulu dianggap hina.Pasangan homoseksual sewaktu zaman dahulu dianggap keji dan jijik.Dan merupakan suatu kesalahan dan kesilapan.

Itu berpuluh bahkan beberapa ratus tahun lepas sahaja.Kalau dari pandangan saya sebagai pelajar geologi, beberapa ratus tahun itu masih lagi seperti beberapa saat!!

Bayangkang 20 ribu tahun lampau juga masih lagi dianggap waktu yang masih lagi muda dari sudut geologi.Apa lagi beberapa puluh tahun sahaja.

Berbalik kepada topik asal. Jika waktu dahulu perilaku itu dikeji,kenapa kini ianya dipuja? Homoseksual mendapat sokongan yang mantap oleh penyokong hak asasi kemanusiaan.

Jadi maksudnya disini peradaban ciptaan manusia itu adalah bergantung kepada zaman dan masa.Maksudnya,jika penduduk zaman itu membantah perilaku keji itu,maka ianya dijadikan peraturan. Dan bilamana masyarakat itu menyokong maka ia menjadi suruhan yang kita boleh lakukan.

Jadi,tidak kah nampak pelik bahawa value bagi manusia dan kemnusiaan itu ditetapkan oleh manusia sendiri lantas menjadikan value yang sepatutnya kita junjung itu sudah menjadi tiada harga (no value) !!! Mungkin satu hari nanti pembunuhan itu dihalalkan untuk sesiapa sahaja. Rogol dan cabul boleh diterima dan penyiksaan kepada sebahagian golongan adalah satu fenomena yang tiada undang-undang boleh membantahnya.

Maka kerana itulah Islam ini diturunkan. Menjadi panduan dan tatacara hidup.

Bayangkan sebuah program C++  mahupun software programming yang lain tidak mampu melakukan apa-apa kalau seorang programmer tidak memprogramkan nya untuk melakukan tujuan.

Programmer itu menetapkan tujuan bagi program tersebut berfungsi sama ada mengira atau memainkan video.

Sama juga kereta.Kereta tidak akan bergerak sendiri menuju tujuan tertentu atau lokasi tertentu tanpa ada pemandu yang memandu kereta itu.

Kereta dan software programme adalah lower being.Manusia pula adalah higher being..Kereta dan software ditetapkan tujuannya oleh manusia yang menciptakannya..

Jadi, manusia???

Manusia juga begitu.Adakah kita tahu tujuan hidup kita kalau Allah tidak tetapkan??

Tujuan hidup kita telah ditetapkan oleh Allah iaitu untuk mentauhidkan Allah dan beribadah kepada Allah.

TETAPI…

sangatlah dangkal jika dianggap kan ibadah itu hanay solat dan puasa dan membaca Quran.

Maksud beribadah itu adalah menjalni hidup ini dalam beribadah kepada Allah.

Dalam setiap apa pun.Menulis,membaca,makan dan minum dalam rangka ibadah kepada Allah.

Bagaimana?

Maka laksanakan lah apa yang kita ingin lakukan dengan niat kerana Allah.Contohnya,makan kerana Allah,dan dengan itu dapat menegakkan agama Allah untuk Allah.

Dengan berniat setiap kali melakukan perbuatan kita boleh mengelak melakukan yang haram dan lagha.Contoh,sanggupkah anda berniat nak peluk awek anda atau menciumnya dengan sebelumnya berniat kerana Allah atau membaca Bismillah.

Biar macam mana pun anda berani lakukan,tetap wujud rasa tidak senang dalam hati bukan??

Kerana fitrahnya diri itu adalh bersih.Bilamana ia bertembung,maka ia menolak segala yang keji.

Dan amatlah dangkal bila ramai manusia masih lagi menjangka bahawa jalan ke akhirat adalah jalan yang lain.Dan jalan dunia adalah jalan lain.Sesungguhnya jalan yang satu adalah jalan menuju akhirat.Teapi dunia ini lah sebenarnya jalan menuju akhirat.Dunia ini lah alatnya untuk menuju dunia akhirat.Sebagaimana mahu menuju ke Langkawi perlu menaiki feri,maka dunia adalah ferinya..Dan setiap apa yang kita lakukan dalam feri itu adalah kehidupan nya.Dan jika kehidupan itu adalah dilakukan sebagai ibadah maka feri itu menuju dengan penuh kegemilangan dalam mungkin tiket berharga 5 bintang!! Anda faham??

Semoga kita berusaha untuk meletakkan diri kita daam rangka ibadah kepada Allah.Dalam setiap hembus nafas dan derap langkah!!

Ila Liqo’

Tajul Rijal Annuar

satu bende x berape best berpuasa di semenanjung adalah terase waktu nak berbuka lama sgt..

salam..

ramadhan makin meninggalkan kita.

Adakah kita benar2 menjadikan ramadhan ini sebagai madrasah???

Adakah kita mampu meneruskan apa yang kita lakukan sepanjang ramadhan seperti Qiyam,sedekah dan lain lagi?

Adakah nafsu kita tejaga sebagaimana ia terpasung atas kerna berpuasa?

Adakah kita akan memulakan amalan berpuasa(sunat) selepas ramadhan?

Adakah kita akan berlumba2 ke masjid sebagaimana dalam ramadhan?

Adakah selepas ramadhan ini kita menjadi insan yang lebih baik…

Atau…

Kita akan kembali kepada kehidupan sebelum ramadhan..

Solat malam pun malas

bersedekah pun takut

Ke masjid rasa berat

…………………………………………………………

Ya Rabb….

Pelihara hatiku,niatku,amalku,ibadahku,tuturku ,pandanganku,pendengaranku dan seluruh gerak hidupku dari mensyirikkan Mu!!

p/s:berbuka bersama keluarga sangat besh…

Cerita Hati

Salam..

 

ketika menulis ini saya sedang mendengar taklim melalui skype..

Kini alhamdulillah sudah berada di rumah..

 

Beberapa post terbaru ini saya sering menerangkan tentang cinta dan hati.Bukan berada dalam mode jiwang okay.

Tapi ape yang saya tuliskan adalah sebuah nasihat pada semua terutama diri saya.Supaya mewujudkan sebuah kesedaran untuk mengenal diri.

Kadang-kadang diri sendiri empunya hati berbolak balik antara nafsu dan iman.Sebuah peperangan yang dahsyat berlaku dalam hati.Dan peperangan itu tak pernah berhenti walau sekejap pun.Dan peperangan itu terus berlaku sehinggalah medan perang itu ya’ni hati itu kembali menemui Pemiliknya.

Maka bilamana diri memihak kepada iman,maka hati itu perlu diketuk dan dinasihat dengan secara benar.

Kadang-kadang pandangan mata ada syaitan menambah eloknya.

Cantik wajah ada solekan tambahan nafsu.

Lembut tutur ada di cantikkan Iblis.

Begitu juga dengan lain.Harta,Kemewahan,Dan Lain2..

Bukankah sepatutnya semua itu di tangan ku!! BUKAN beraja di hatiku!!

Bukankah itu sepatutnya tunduk pada ku!! Bukan aku tunduk pada nya!!

Hati oh Hati

Tapi pada dasarnya medan hati adalah sebuah peperangan yang dahsyat dalam jiwa.Antara nafsu yang tak pernah mahu tunduk dengan keimanan yang cuba menegakkan kebenaran.

 

Wahai hati.TETAPLAH..ingat janji Tuhan mu!!!

Balik Kampung.Raya.Selamat Tinggal Miri.Selamat tinggal Practical Lab and Weekly Test..

Salam..

esok,pukul 10.05 flight saya ke langkawi dan kemudiannya dari LCCT yang indah permai itu saya akan ke Langkawi dengan flight rasanya pukul 4 petang.

Doakan perjalanan saya dalam redha Allah.

Tadi ade injured sikit.Alhamdulillah.moga kifarah atas dosa yang bertimbun.

Allah beri ujian untuk lihat siapakah yang paling baik amalnya..bukak Quran.rujuk balik..

Jadi saya ingin ucapkan selamat hari raya pada sekalian ummat.

Terutama pada mama dan abah dan angah dan intan.

Kepada mak cik Werdah yang selalu memberi nasihat dalam blog ini.Selamat hari raya mak cik.Terima kasih banyak-banyak.Cuma kadang-kadang rasa bersalah tak mampu menjawab comment daripada mak cik.Terima kasih banyak-banyak.Moga dipanjangkan umur dan dimurah kan rezeki.amin.

Kepada ikhwah-ikhwah sekalian dalam jalan dakwah.Murabbi dan ikhwah yg lain.

Kepada sahabat-sahabat di CURTIN mahupun di tempat lain.

Kepada student final year,Safiq,Afiq dan Islah.thank you korang.korang da nak grad.Tak dapat jumpa lagi next year.

Kepada student second year yg akan beraya tepi batu.Takpe,korang bertakbir dan bertahmid tepi batu tu. 🙂

Kepada yang x balek raya : Amrul,Hill,Miqdad,Amin dan lain2..Dont worry,next year aku raye ngan korang..hehehe..

Kepada kawan aku,mamad gepeng,sori,asyik x dpt jumpe..ade masa kite jumpe..

Kepada kawan yg lain pun sama.

HAAA!! hari tu ade sorang tanye (kawan lame),tahun ni raye ngn special someone ker??

ades!!

Special tu ade…Tapi aku cuma beraya dengan betul2 raya bila Dia (yang special dimaksudkan tu)  redha pada hidup aku di bumi yang Dia ciptakan…

Kalau special dalam bentuk manusia ni,tak ada lah..Sebab yang special bagi aku cuma Dia sahaja.

Hehehe..

So,selamat beraya..Salam..

p/s:Mr Masatoshi best!!!Thank you for giving me do the weekly test after raya..Thank you Mr Masa!!

Cinta ini…

Salam…

Salam buat pencinta Dia yang agung…


Hati berbolak balik dan menggugat jiwa manusia.

Dia mahu pilih yang mana?

Cinta pada makhluk atau cinta pada Pencipta..

Tuhan,Kau sudah mengatakan,jika ada selain Kau dalam hatiku,maka Kau tidak ingin masuk dalam relung jiwa raga ku..


Tuhan,Kau sudah katakan yang Kau tidak mahu ditanding-tandingkan..


Tuhan,aku lemah…


Hati bermain rasa dengan mata

Lidah santun membujuk kata

Dan cantik indah pada rupa menambah ketawa syaitan..

Menunggu sang insan jatuh dengan jijik..

Menunggu dan terus menanti dengan sabar wahai syaitan!!

Dan nafsu yang tak pernah terantai terus memujuk hati dan jiwa..

Memilih jalan syaitan yang terus mengilai..


Aaah!! Sabar wahai hati pemuda..

Iman mu menghalang mu.menyanggamu dari jatuh..

Iman mu tipis lagi dari lapis bawang

Iman mu kecil lagi dari habuk di jendela

Iman mu ringan lagi dari hembus nafas mu..

Tapi iman mu penyangga kamu…

Iman itu menutup mata mu dari tertipu

Iman itu menyekat telinga mu dari rayu

Iman itu menyalakan cahaya pada hati mu.

Kau tahu,hati mu sudah penuh rasa cinta pada Nya.

bolehkah terisi untuk makhluk pula??

Dirimu telah kau wakafkan untuk jalan ini.

Kalau susah yang perlu ditempuh,susahlah yang akan kau jalani

Kalau kematian yang menanti kau,kematianlah yang tak gentar kau jalani

Kalau derita menjenguk kau,derita lah akan kau sapa..

Kerna hati mu telah kau beri pada Dia.

Cinta mu telah kau beri pada Dia.

Perlu jelas sang pemuda!!

Dan kau lihat pada cantik rupa wujud syaitan di belakangnya

Dan kau lihat pada kaya harta wujud syaitan di belakangnya

Dan kau lihat tinggi pangkat wujud syaitan di belakangnya


Sang pemuda…

Kau layak untuk itu semua

Kau mampu untuk itu semua

Kau senang dengan itu semua

Tapi,bukan dengan cara dan jalan syaitan..


Sang pemuda,

Itu semua milikmu pada jalan Tuhan..

Itu semua milikmu pada jalan iman…

Ya Allah,biarlah dunia dalam genggaman ku,bukan beraja di hatiku!!

Ya Allah,biarlah dunia menjadi hambaku bukan aku menjadi hambanya!!

Ya Allah,kalau hatiku tertipu cantiknya wajah,besarnya harta,tingginya pangkat,gantilah hati ini dengan yang baru!!

Ya Allah,cinta ini,hati ini untuk Mu..