About election tomorrow.Please read and think…

Assalamualaikum warahmatullah

Dear brothers and sisters of Islam.

The following email is about tomorrows election and I will be responsible solely towards what I wrote.Therefore, I solemnly claimed that the email I wrote today is not based on personal gained

 

 

As you guys concern, there will be two parties participating in tomorrow`s election.  And they are United Democratic Party and Voice of Curtin.

 

 

 

As we all know, Farid and Rahilah will be contesting for tomorrow`s election where Farid will contesting on Vice President post while Rahilah is contesting for OCM post.

 

Some of us may not know Farid very well.  He was one of the student`s council last year. Most of all also not fully aware of what issues happen for CIS committee to handle with student`s council.CIS is a medium to taking care the welfare of Muslim students studying in Curtin which is a minority group.

 

 

 

There are a lot of issues such as Friday prayer bus, bus booking for CIS activities , Halal issues and many more. And for the last two semesters, Farid who is the one who helps us a lot in solving the problems. Let it be with Student council itself or with the management.

 

 

He is the one who helps easing us with bus booking and every single thing I stated above. He is also the one who went with me to  the meeting with Chief  Operating Officer asking for conviniet places for us to pray for Friday prayer and he is the one asking Curtin management to financially supported the cause.

 

 

 

Now he is contesting for Vice Presidency and with that status he do can helps us a lot. This is not a biase email. The basic of my argument is , we need a person who fully understand and aware and also very concern towards our needs not as a club but a full-time Muslim.

 

 

 

As for Rahilah, we do know her as a very capable person. When she was in CIS committe, she had done a lot for Muslim communities handling a lot of programs. We do know her perseverance and her bravery in raising up issues on behalf of us.

 

 

 

Right now, the issue is, I understand that most of us want to cast our individual vote for Rahilah and Farid. However, that does not ensure they will have the position in the Student Council. That still depends on the winning of the party.

 

 

 

Therefore, I would like to give my humblest request for you guys to think, which party you will vote. This is not the issue of supporting friends. This is the issue of the ummah in Curtin. The welfare of Muslim in Curtin. It already hard for us even we did have Muslim representative who knows and understand the situation of what problems facing Muslim community in Curtin. Now when we don’t have any representative, doesn’t that will become more hard.

Some of us will be graduating soon. But yes, think for our juniors. How hard for them to fight for the rights for Muslim students in Curtin. We already experienced it.

 

 

I am not saying that Voice of Curtin is a bad choice. We know a lot of them. But do we really can count on them? Do they understand?

 

At least Farid and Rahilah understand and that will helps us a lot.

Please. This is not about supporting friends or who can talk better.

This is about the welfare of our community. This will affect us.

Advertisements

Siri Perubahan Minda : Sahabat,Berubahlah… (1)

Salam ukhwah.

Salam perjuangan..

 

Dalam post yang lalu saya ada menyebutkan tentang wind of change ya’ni angin perubahan.

Angin yang benar-benar membawa perubahan. Bukan sekadar angin yang keluar daripada perut selepas makan durin mahupun petai.

Tetapi angin perubahan yang ingin dibawa adalah perubahan yang bermula dengan aspek rabbaniyah.

Rabbaniyah

Maksudnya sahaja kita sudah faham. Maksudnya Rbb.Tuhan.Pemilik segala pemilik.Raja segala raja.Pencipta segala pencipta. Bermula dengan satu aqidah yang mantap dimana keyakinan itu bermula dengan shahadah yang kita rasakan mudah..

 

Cukupkah cuma dengan mengucap?

 


Shahadah bukanlah cuma satu kata-kata tapi satu perjanjian.Satu sumpah dan ikrar. Satu janji seorang hamba kepada pencipta. Satu kontrak hidup seorang manusia kepada Tuhan nya.

Janjinya bahawa manusia ini akan menjadikan Allah hanya satu sebagai illah nya. Tidak menjadikan harta,pangkat mahupun kekasihnya sebagai tandingan tandingan selain Allah. (2:165)

Hanya meletakkan cinta nya yang paling tinggi hanya kepada Allah tanpa merendahkan cinta nya yang fitrah kepada makhluk dan material. Fitrah manusia memang benar menyayangi dan mencintai sesuatu. Kita cinta kan harta yang banyak.Kita cintakan kesenangan. Sebagai lelaki (begitu juga wanita) kita juga cintakan pasangan yang baik mengikut perspektif kita (sama ada cantik,mahupun yang lain).

Tteapi semunya perlu didasarkan cinta kepada Allah dan cinta kepada Rasul.

Dan bagaimana pula cinta pada Rasul?

Maka bila mana bershahadah, kita juga sudah berjanji meletakkan Rasul itu sebagai panduan kita. Maka selagi apa konsep yang dianjurkan oleh Rasul itu, maka kita akan patuhi dan turuti.

Rasul mengajarkan kita bahawa rezeki itu ada pada berniaga. Berniagalah apa sahaja. Tetapi Rasul juga mengajarkan kita supaya mengikut syariat yang ditetapkan. Jangan menipu. Jangan berlaku zalim. Konsep itu sudah diajarkan. Rasul juga mengajar tentang fitrah manusia ini suka pada hidup berpasang.Maka dianjurkan nikah. Dalilnya sudah banyak. Rasul juga mengajarkan kita tentang adab-adab. Bercakaplah apa yang kita mahukan. Berkatalah apa yang kita inginkan. Berbuatlah apa yang kita sukakan. Tetapi sudah ditunjuk konsepnya agar maruah dan harga diri perlu dijaga. Fitnah jangan dilakukan. Umpatan dan cercaan jangan dibuat.

Maka pada shahadah itu lah terletaknya kehidupan rabbaniyah dan pada shahadah itu lah letaknya segalanya dasar dalam hidup kita.

Dari mana shahadah itu yang saya katakan wujudnya kehidupan rabbaniyah maka pada rabbaniyah itu wujudnya rabbaniyah ghayah dan rabbaniyah masdar.

Rabbaniyah ghoyah bermaksud tujuan. Makanya seperti yang saya katakan bahawa hidup ini jika kita yakini apa yang sudah kita shahadah kan, maka kita juga yakini apa yang Allah katakan. Maka rujuklah apa yang Allah katakan bahawa :

Tidak aku ciptakan Jin dan Manusia kecuali untuk menyembahku.

Maksudnya disini hidup dalam beribadah kepada Allah.Meletakkan segala hidup beribadah kepada Allah.

Bagaimana??


Lihat pada apa yang Rasul katakan.

Sesungguhnya segala sesuatu amal itu bermula dengan niat

Dan lihat pula apa Allah katakan dalam surah pertama yang diturunkan dan diwahyukan :

Bacalah atas nama Tuhan mu yang menciptakan

Maka apa sesuatu yang kita kerjakan mestilah didasarkan pada Allah. Diniatkan sebagai satu perhambaan dan khidmat kepada Allah.


Bayangkanlah, cuba apa saya katakan ini. Ketika anda ingin buat sesuatu yang haram…contohnya yang ekstrem,minum arak. Baca bismillah dulu. Apa yang anda rasakan? Atau ketika bibir anda cuba untuk mencium bibir gadis yang belum anda nikahi.Baca bismillah dulu. Apa anda rasa. Baca bismillah dengan hati tetap kerna Allah..Apa anda rasa? Pasti nya satu perasaan yang menolak. Perasaan yang tak izinkan hal itu berlaku.


Kenapa?


Kerana fitrah penciptaan manusia ini suci dan bersih. Manusia punya nafsu. Dan jika ia membawa kepada keburukan,macam manapun kita sukakan keburukan yang diperindahkan oleh syaitan itu, fitrah kita tetap ada rasa penolakan yang dahsyat walaupun jauh terselit dalam hati.


Lihat,itulah sebagai muslim cara kita meletakkan hidup kita beribadah kepada Allah. Bukan hanya dengan duduk tak keluar dari masjid dan lalu melupakan hal ummat.


Lihat sahaja kubur sahabat-sahabat Rasul, kebanyakan nya di luar kota Makkah. Mereka semua keluar membina ummat dengan pembinaan yang benar.

Rabbaniyah Masdar.


Maksudnya hukum. Maka setiap apa yang kita lakukan,kita meletakkan Quran sebagai perlembagaan dan sunnah nabi sebagai panduan. Quran mengatakan untuk menutup aurat.Maka hukumnya adalah menutup aurat. Rasul pula mengajarkan cara-cara menutup aurat dengan betul.

Tetapi tak salah pada kita untuk memilih warna kesukaan pakaian kita.Sama ada warna pink mahupun ungu dan lain warna lagi.

Lihat.mudah bukan. Islam tak pernah menekan ummat nya..Cara hidup sudah diberikan dan ditunjukkan. Kita cuma meneruskan sahaja apa yang telah ditunjukkan dengan cara kita sendiri tanpa mengkhianati dasar yang telah ditunjukkan.

Atas dasar apa semua ini?


Seperti yang saya katakan semuanya hanyalah dasar kerana Allah. Atas kita mengucapkan shahadah itu. Jika kita memahami dengan benar betapa berat nya tanggungan kita atas apa yang kita ucapkan. Dan kita fahami betapa pentingnya shahadah itu. Betapa bererti nya shahadah itu, maka kita akan memahami tujuan hidup kita hanya satu : adalah beribadah kepada Allah.

Dan kita memahami bahawa dunia ini hanya sebagai jalan. Bukan sebagai matlamat. Dan pada kita sendiri untuk mewarnai jalan ini dengan langkah yang betul dan cantik untuk kita capai matlamat yang kita tetapkan..

……………………………….

siri ini akan disambung..

Pilihanraya Kampus:Sokongan Terbuka

Salam ukhwah

Pilihanraya kampus curtin akan bermula hari rabu ini hingga jumaat.

Saya dengan ini memohon pembaca dari Curtin untuk mengundi Farid dan Rahilah bagi post mereka masing-masing.

Farid telah banyak membantu dalam hal kebajikan pelajar Islam di kampus ini yang mana pelajar Islam nya adalah minoriti yang kecil. Dari isu bus booking hinggalah ke sponsor ship dari council ,farid telah banyak membantu..

Begitu juga dalam isu solat jumaat yang banyak menyukarkan, Farid telah turut sama dengan saya berbincang  dengan pihak pengurusan kampus dalam mencari penyelesaian.

Saya berharap sahabat semua dapat mengundi beliau. Dengan kapasiti beliau dan kebolehan beliau banyak boleh diperbaiki dan ditingkatkan.

Walaupun ada sebilangan kita tidak berapa mengenali beliau,jasa beliau kepada pelajar muslim telah diberikan dan akan terus diberikan.

Sekurang-kurangnya,dengan kemenangan beliau,erihal pelajar Muslim di kampus ini akan terus dipandang berat.

Sokongan kepada Rahilah telah saya utarakan sebelum ini. Harap semua dapat turun mengundi dan sebar-sebarkan….

Sokongan terbuka kepada Rahilah untuk Student Council.

Salam ukhwah.Kepada pembaca dari Curtin.

Pilihanraya untuk Student Council dah dibuka.

Saya memberi sokongan terbuka kepada Siti Rahilah.

Beliau saya kenali sebagai seorang yang amat berkaliber dan bersungguh-sungguh serta komited dalam apa yang dilakukan.

Rahilah juga punya personaliti yang disenangi. Mudah berinteraksi dan sangat membantu.

Undi saya pada beliau dan saya menyeru juga rakan-rakan untuk meletakkan undi kepada beliau.

Salam.

p/s:sorry , xdak gambar.akan diupdate nanti.nak sambung study.

YAHUDI CURI ORGAN SYUHADA’ PALESTIN UNTUK DIJUAL!!!

Salam ukhwah..

Jumaat, 16/10/2009 – Wartawan Sweeden, Donal Bustrm, menyatakan pihak PLO sudah mengetahui kerja-kerja mencuri organ rakyat Palestin yang terkorban yang dilakukan oleh Zionis-Israel.

Pihak PLO memang sengaja mendiamkan isu ini. Kerja-kerja jahat ini memang telah lama berlaku sejak Yasser Arafat lagi. Ketika wakil PLO ditanya oleh media berkenaaan isu ini, mereka menafikan. Bustrm melahirkan kekecawaannya apabila PLO tidak ada inisiatif untuk membawa masalah ini ke persidangan PBB.

Organ-organ yang dicuri digunakan samada dalam kelas-kelas Sains atau di jual ke pasaran antarabangsa terutamanya Amerika.

sumber : COMES
penterjemah : Abu Awatif & syed

………………………………………………………….

Ar Rijal : Benar kita memang kasihankan saudara kita tercinta disana.Tetapi kita lagi kasihan disini.Fikirkanlah….

Al-Quds !! sungguh aku belum mampu.Tetapi percayalah Al-Quds..jasad ini,hati ini adalah pada jalan Tuhan mu untuk menemui kebebasan mu…

Ya Rabb !! Jika ingin diwujudkan kekuatan Salahuddin Al Ayubi dan Umar Al Khattab pembebas kota Al-Quds, maka ku ingin walau sedikit kekuatan itu..

Update hidup : Ter-update-kah hidup aku??

Salam

Alhamdulillah..

Sem ni aku berjaya menyiapkan assignment dengan usaha sendiri dan yang penting dengan bantuan dari Rabb penguasa segalanya..Tak da rujuk senior.Tak da tengok kawan-kawan punya.Alhamdulillah.Tadi baru siap kan 106. woohooo.. hari tu da siap da satu.Sebelum balik cuti da setel.Sebab waktu cuti raya tu aku memang pulun setelkan assignment.Tapi aku buat satu lagi semula..So buat yang baru la..Yang lame ade.Janji nak bagi kat Prem.Tapi rase tak leh kot.Sebab hampir sama.Dan tajuk nya pun dah la sama..

So,tak sampai beberapa minggu da nak exam.Yeah, BRING IT ON!!

but after all sedih jugak la markah internal 102 agak low. Markah quiz untuk WASM and 108 agak ok je la..alhamdulillah.Kira berpuas hati jugak la..

So,sekarang ni,kena extra work untuk 102. Dan teruskan lagi untuk subject lain..Well,2nd year, I know you are waiting for me..

So everything goes according to the plan.

But kita merancang tetapi Allah adalah perancang yang terbaik.

Mama suruh balik 22 or 23 hari bulan.InshaAllah banyak benda boleh dibuat cuti ni.Cam bese dengan program wajib tapi mungkin via skype.And yang aku sangat rindu gi gym. yeah!! let’s work it out. Campus ni ntah ape-ape daa..Ari tu kate sem 2 gym bukak.Then kate bulan august.Sekarang ni da nak abes Sem da.. Bila orang salah wat untuk JCLA or lambat hantar,cepat je hantar reminder. Bro,come on laa..Kepimpinan Melalui Tauladan.. Nama je anjurkan Leadership Academy.

Well,cakap pasal JCLA..I am quite exhausted. Aku sebenarnya truthfully sejak awal join memang tak berfikir untuk grad JCLA. I dont even care much of graduating this academy.It is not in my list.. So,aku bukan nya kisah sangat. Yang penting aku gain something in knowledge of management.And yes, I really gain that experience. And in return, aku involve in doing project yang “mengharumkan” nama kampus. That`s all needed. But when it really consumes me and my time,so just forget it. I will not entertain it any more..

Kita ada priority masing-masing.And my priority is not to JCLA. Is not to clubs.My priority is for one greatest goal..JCLA atau apa-apa pun club cuma alat.BUKAN MATLAMAT.

Actually, I am quite loving this course. Makin best belajar geology ni. But I actually doesnt really want to be a geologist. Kalau dah petronas offer, ambil je lah.Tapi kalau tak aku nak jadi lecturer. Buat master and PhD sambil jadi tutor.

Disitulah sebenarnya letak medan yang amat besar untuk matlamat yang besar. Dengan jadi lecturer boleh dekat dengan jiwa-jiwa muda yang ingin menegakkan Islam.

InshaAllah,perjuangan akan diteruskan sampai kejayaan tercapai.

Bagi aku seorang pelajar Geology, aku nak dapat atleast Dean’s list and higher than that.Mesti!!

Well, dalam nak berubah,mungkin ada suara sumbang. But yakinilah,kita berubah bukan kerna kata manusia.Tetapi kerana Allah.Kerana matlamat kita mendapat redha Allah!!

Kalau layan lagu Scorpion bagitaw aku..Frankly laa,Scorpion band rock terbaik..Legend..

Salam ukhwah.Salam perjuangan.

Kadang-kadang kawan-kawan offer aku untuk ambil lagu nasyid diorang or promo nasyid terbaru.Heheh..Aku memang dengar nasyid.Tapi bukan nasyid jiwang. Kalau Izzatul Islam,Shoutul Harakah aku dengar la.Kalau yang nasyid Malaysia,lagu nasyid perjuangan aku dengar.Kalau jiwang ni,ades,kurang sikit.

Tapi selain nasyid aku sebenarnya into lagu-lagu dari band Aerosmith,Scorpion,Hinder,Disagree and Nickleback..Led Zeppelin pun layan gak kadang-kadang.

Hehe.

Kalau lagu melayu, M Nasir,Jamal Abdillah,Kopratasa dan….Rock Kapak cam Seacrh, Wings, Shades, Ekamatra(boleh laa)

Ni aku bawak kan Wind Of Change sejibik untuk korang.

(Klaus Meine)
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change
An August summer night
Soldiers passing by
Listening to the wind of change

The world is closing in
Did you ever think
That we could be so close, like brothers
The future’s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

Walking down the street
Distant memories
Are buried in the past forever
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The wind of change
Blows straight into the face of time
Like a stormwind that will ring the freedom bell
For peace of mind
Let your balalaika sing
What my guitar wants to say

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The lyrics celebrate the political changes in Eastern Europe at that time – such as the Polish Round Table Agreement and fall of the Berlin Wall, the increasing freedom in the communist bloc(which soon led to the fall of the USSR), and the clearly imminent end of the Cold War.

Wind of change

Angin perubahan la maksudnya.

Dari sudut aku,angin perubahan bukanlah setakat cuma berubah dari sudut sosial nya mahupun politiknya.Macam lagu scorpion ni.Tapi perubahan total.Perubahan yang nak dibawa oleh Islam adalah perubahan total.Cuba kita rujuk sirah Rasul.Perubahan yang dilakukan adalah perubahan total.Dari seorang individu yang Muslim sehinggalah kepada ummat yang Muslim,negara yang Muslim dan dunia yang Muslim.

Dari sudut individu,mari kita lihat bagaimana daripada seorang hamba,Bilal dibebaskan bukan sahaja dari sudut fizik tapi Bilal R.A bebas jiwanya daripada menghambakan diri kepada manusia.

Lihat pula Utsman R.A yang dibebaskan daripada menghambakan diri kepada harta.

Abu Bakar dibebaskan dari segalanya dan meletakkan dirinya hanya dan satu nya hamba kepada Allah.

Lihat pula Umar bilamana dia berdoa,

Ya Allah jadikanlah aku hamba Mu semata-mata.

Dan dari perubahan pada diri individu itu bermula dari pemantapan asas akidah nya maka disitulah terjadi perubahan total kepada kehidupannya.Sebab itulah diibaratkan sahabat Rasulullah seperti  ahli syurga yang berjalan di muka bumi.Mereka telah di revolusi secara fikrahnya ,secara akidahnya maka mereka melakukan REVOLUSI TOTAL kepada kehidupan mereka dan kehidupan orang lain.

Dari sebilangan mereka itu wujudnya kemudian sebuah ummat yang benar-benar ummat Islam.Bukan satu kelompok orang-orang Islam.Dan seterusnya menghasilkan negara Islam,Daulah Islam dan Dunia Islam yang benar!!

Inilah perubahan total.Inilah Revolusi total dan benar!!

Inilah Wind Of Change..sebenar..

Semoga bermanfaat.

Tajul Rijal Annuar