Kalau layan lagu Scorpion bagitaw aku..Frankly laa,Scorpion band rock terbaik..Legend..

Salam ukhwah.Salam perjuangan.

Kadang-kadang kawan-kawan offer aku untuk ambil lagu nasyid diorang or promo nasyid terbaru.Heheh..Aku memang dengar nasyid.Tapi bukan nasyid jiwang. Kalau Izzatul Islam,Shoutul Harakah aku dengar la.Kalau yang nasyid Malaysia,lagu nasyid perjuangan aku dengar.Kalau jiwang ni,ades,kurang sikit.

Tapi selain nasyid aku sebenarnya into lagu-lagu dari band Aerosmith,Scorpion,Hinder,Disagree and Nickleback..Led Zeppelin pun layan gak kadang-kadang.

Hehe.

Kalau lagu melayu, M Nasir,Jamal Abdillah,Kopratasa dan….Rock Kapak cam Seacrh, Wings, Shades, Ekamatra(boleh laa)

Ni aku bawak kan Wind Of Change sejibik untuk korang.

(Klaus Meine)
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change
An August summer night
Soldiers passing by
Listening to the wind of change

The world is closing in
Did you ever think
That we could be so close, like brothers
The future’s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

Walking down the street
Distant memories
Are buried in the past forever
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The wind of change
Blows straight into the face of time
Like a stormwind that will ring the freedom bell
For peace of mind
Let your balalaika sing
What my guitar wants to say

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The lyrics celebrate the political changes in Eastern Europe at that time – such as the Polish Round Table Agreement and fall of the Berlin Wall, the increasing freedom in the communist bloc(which soon led to the fall of the USSR), and the clearly imminent end of the Cold War.

Wind of change

Angin perubahan la maksudnya.

Dari sudut aku,angin perubahan bukanlah setakat cuma berubah dari sudut sosial nya mahupun politiknya.Macam lagu scorpion ni.Tapi perubahan total.Perubahan yang nak dibawa oleh Islam adalah perubahan total.Cuba kita rujuk sirah Rasul.Perubahan yang dilakukan adalah perubahan total.Dari seorang individu yang Muslim sehinggalah kepada ummat yang Muslim,negara yang Muslim dan dunia yang Muslim.

Dari sudut individu,mari kita lihat bagaimana daripada seorang hamba,Bilal dibebaskan bukan sahaja dari sudut fizik tapi Bilal R.A bebas jiwanya daripada menghambakan diri kepada manusia.

Lihat pula Utsman R.A yang dibebaskan daripada menghambakan diri kepada harta.

Abu Bakar dibebaskan dari segalanya dan meletakkan dirinya hanya dan satu nya hamba kepada Allah.

Lihat pula Umar bilamana dia berdoa,

Ya Allah jadikanlah aku hamba Mu semata-mata.

Dan dari perubahan pada diri individu itu bermula dari pemantapan asas akidah nya maka disitulah terjadi perubahan total kepada kehidupannya.Sebab itulah diibaratkan sahabat Rasulullah seperti  ahli syurga yang berjalan di muka bumi.Mereka telah di revolusi secara fikrahnya ,secara akidahnya maka mereka melakukan REVOLUSI TOTAL kepada kehidupan mereka dan kehidupan orang lain.

Dari sebilangan mereka itu wujudnya kemudian sebuah ummat yang benar-benar ummat Islam.Bukan satu kelompok orang-orang Islam.Dan seterusnya menghasilkan negara Islam,Daulah Islam dan Dunia Islam yang benar!!

Inilah perubahan total.Inilah Revolusi total dan benar!!

Inilah Wind Of Change..sebenar..

Semoga bermanfaat.

Tajul Rijal Annuar

5 thoughts on “Kalau layan lagu Scorpion bagitaw aku..Frankly laa,Scorpion band rock terbaik..Legend..

  1. benar, sight of view “wind of change” barat dan islam sangat berbeza,, malah jauh sekali perbezaannya

    barat mewakili pemahaman dasar manusia pada perubahan

    islam mewakili pemahaman dasar acuan Tuhan manusia pada perubahan

    teringat saya kepada bahan “inqilab al-islami”

    perubahan itu harus berangkat dari perubhan unit terkecil, iaitu individu

    *x sangka, saya pengunjung ke 7000, sharp! hoho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s