Siakap…

Salam.

cuma mengambil satu sahaja pantun dari Allayarham Usman Awang

Siakap senohong
gelama ikan duri
Bercakap bohong
Bolehkah jadi menteri?

Sekarang ini sukar untuk meletakkan kepercayaan kepada manusia yang kita angkat kan sebagai pemimpin. Membaca berita dari macam macam sudut bukan menjernihkan keserabutan akal untuk memahami keadaan politik semasa, tetapi makin serabut.

Mungkin kebanyakan [rasanya semua] lahir dari sistem yang bukan Islami. Yang ada cuma saduran Islam. Islam disadurkan pada pakaian. Pada movie dan drama. Pada politik. Tetapi bukan menjadi dasar. Dan sampai menjadi susah untuk membezakan.

Kalau ianya semudah hitam dan putih, ya, ia nya mudah. Tapi mungkin barangkali kalau kita teliti dengan jelas ada jalur kelabu.Atau barangkali semuanya hitam tapi kadar kehitamannya mungkin kurang.[adakah kadar hitam.Kelabu gelap mungkin.]

Mungkin suatu waktu kelak, akan wujud yang memperjuangkan kebenaran dengan dasar yang betul tanpa campur tangan yang meragukan.

Barangkali api perjuangan itu bahan bakarnya adalah mereka yang sudi menyerahkan hatinya untuk deen ini dan bersama menggerakkannya tanpa perlu mengharap dari yang lain.

Barangkali ia boleh menjadi api yang membakar semua kebathilan. Dalam bentuk hitam yang sebenarnya atau hitam yang wujud dan disadurkan dengan kekelabuan.Ya, syaitan bijak mencantikkan yang hodoh.

Barangkali anda dan saya mahu menjadi bahan bakar tersebut?

Wallahualam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s