Lelaki Paling Macho!!

Kenapa Muhammad,Rasulullah SAW adalah lelaki paling macho di dunia?? Jom kita tengok sirah pasal Rasul kita..macho sungguh beliau..Rasa diri sendiri makin kecik dan kurang macho berbanding Rasulullah.Jom kita lihat 10 sebab Rasullullah ni paling macho [ada banyak lagi sebab,tapi tak larat nak tulis.]

Tough dan terhormat

1.Rasulullah ni kuat. Rasulullah menang dalam bergusti dan pandai berkuda dan memanah.

Chuck Norris pun kalah. Arnold Susahnakeja pun kalah. Kira tough Nabi kita ni. Bukan setakat tough tapi dihormati sebab sangat amanh. Bayangkan lah dalam masyarakat yang majoritinya jahat, ada seorang yang baik.Pasti dia direspect.Keturunan pun baik baik.. Macam white knight in the shining armour.Waktu berperang pun sama. Rasulullah bukan suruh orang Mukmin pergi berperang tapi dia duk kat umah.Tak!! Rasulullah orang yang depan yang pergi berperang. Dia yang jadi commander. Kira kita ni setakat  main Red Alert ke,Conuter Strike ke,Dota ke,menang sikit dah rasa macho.Ni Rasulullah perang betul ni.Patah gigi.terluka sana sini.Sahabat dan saudara nya terbunuh.Bayangkan berani dan tough nya Rasul..Kalau saya perempuan,saya pun cair tengok kemachoan Rasulullah.

Kuda

2.Kuda nabi adalah kuda yang kulitnya kemerahan..Baka kuda yang terkenal dengan laju nya.Orang arab kan pakar bab kuda ni. Kalau nak bayangkan sekarang, kuda Rasul ni macam Ferrari laa..Kita kalau tengok ferrari pun jadi cair and nak bawa kereta laju-laju ni, orang nya kena pandai memandu.Baru boleh bawa ferrari laju-laju. Bayangkan lah kuda paling laju. Lagi skillful nabi Muhammad.

Hikmah dan Soleh

3. Kuat dan hebat nya Nabi, baginda pun pemuda yang bijak.Kita semua tahu. Kisah Hajar Al Aswad yang hendak di letakkan balik di tempat asal.Kalau kita, mungkin kita ambil keputusan untuk letak sendiri tapi Rasul bagi fair and square.Semua merasa untuk meletakkan Hajr Al Aswad.

Kalau soleh tu tak payah cakap.Baginda seorang ahli ibadah yang paling hebat dan ngancam..Waktu Rasul dengan Aisyah, Rasul intak untuk masa bersendiri dan Rasul solat.Aisyah tanya, kenapa macam tu sampai bengkak kaki untuk solat, Rasul jawab, ” salah kah aku menjadi hamba yang bersyukur..” Orang yang solat itu sexy ok. Salah kalau orang yang buka aurat ni sexy.Salah..orang yang solat ni lagi sexy.Lagi attractive..Sebab tarikan dan cantiknya dia bukan sebab dia itu sendiri sebagai manusia tapi sebenarnya dari Allah.Allah yang Maha Cantik

Pakar Strategi

4.Kalau kita tengok movie Lod of the Ring,kita macam kagum tengok Lord Aragorn waktu dia lawan Saruman dan Sauron.Kita kagum tengok Lord Ebelin dalam cerita Kingdom of Heaven. Power kot. Strategi dia. Tapi Rasulullah lagi power. LOTR mengarut je.bukan kisah betul. Bayangkan Rasul berdepan dengan 1000 orang pejuang kafir yang lengkap senjata sedangkan 313 orang Mukmin je dan masih lemah pula waktu tu. Rasulullah bukan setakat pandai strategi perang,bahkan menang setiap perang tapi juga strategi Rasul diikut oleh sahabat-sahabat selepas Rasul.

Ciri basic yang Rasul nak bagi tentera dia ,kena jadi macho macam Rasul juga..maksudnya kena jadi orang beriman.

Kalau kita tengok strategi Rasulullah hijrah pun kita boleh akui, betapa macho dan hebat nya Rasulullah.

Romantic

5.Yang ni yang kita kena belajar. Romantic nye Rasul dengan isteri-isteri dia. Sayang nya Rasul dengan Khadijah sampai Aisyah pun cemburu. Bayangkan sayang nya Rasul pada Khadijah. Rasul bergurau dengan isterinya. Minum air dari cawan yang sama dan dari tempat bekas minum yang sama. Berkejar-kejar dengan isteri dia. Kalau kita yang dah kawin pun maybe segan nak buat, tapi Rasul romantic.Rasul tak pernah naik tangan dekat isteri baginda. Tak pernah meninggi suara.Rasulullah tolong isterinya dengan kerja rumah..Kalau kita lah lelaki,segan nak tolong bini dekat dapur.. Tak macho..Tapi Rasul jadi macho sebab bantu kerja rumah isteri nya.. Kan kalau kita tengok chef-chef,kan macho kan..Tu baru orang yang reti masak. Rasulullah bukan setakat reti masak.Rasul pandai jahit sendiri baju dia.

Macho dalam meminang dan dipinang.

6.Rasulullah, waktu dipinang oleh Khadijah, cool aja. Kalau kita orang Melayu ,adat kita ajar,tak manis perigi mencari timba.Tapi khadijah tunjukkan yang perigi mencari timba ni tak salah pun.Rasulullah cool je accept the proposal. Waktu Rasulullah mengahwini isteri-isteri nya yang lain pun setelah Khadijah meninggal. Dan Aisyah seorang je yang perawan.Yang lain adalah janda kerana Rasulullah nak bela nasib wanita dan juga untuk tujuan Islam. Sebab waktu zaman jahiliah ,kedudukan wanita rendah, tapi Rasulullah memuliakan. Dan sampai lepas wafat nya Rasul, isteri-isteri Rasulullah ini yang jadi tempat rujuk sahabat untuk bertanya pelbagai masalah.

Penyabar dan penyayang.

7.Banyak giler siksaan,cobaan dan dugaan yang Rasul alami.Nak list satu-satu,air mata pun tak cukup untuk gambarkan. Bayangkan lah,kena baling dengan batu di Thaif pun Rasullullah steady je mendoakan supaya keturunan di Thaif dapat hidayah sedangkan Malaikat Jibril dah offer untuk terbalikkan gunung ke atas kota taif. Kalau kita bukan setakat gunung.Kalau boleh,sebab sakit hatinya ,kita nak semua hancur.Tapi bukan Rasul. Rasul mendoakan lagi.Supaya dibagi hidayah. Bayangkan Khabbab yang diseksa sampai dengan besi panas sampai besi panas yang merah tu jadi sejuk lepas membakar kulit dan lemak dan daging di badan khabbab, dan khabbab minta Rasul doakan supaya kafir ini dibinasa, Rasulullah jawab apa ” Dahulu ada yang digergaji badannya, dan disikat belakang badannya sampai tercabut kulit dan daging dari tulangnya,tetapi mereka tetap bersabar.” .Tu jawab Rasul dekat Khabbab..Pergh!!!

Bayangkan penyabar dan penyayngnya Rasul.

Family Man dan Ayah yang baik

8. Rasulullah ni punya sayang dengan cucu nya Hassan dan Hussein. 2 orang pemuda yang digelar pemuda syurga. Rasul layan isteri-isteri  nya dengan baik.Bayangkan waktu  sahabat-sahabat besar hendak meminang Fatimah,putrinya, Rasulullah menerima pinangan Ali..Mungkin sebab Rasulullah nak ajarkan cinta berlandaskan iman oleh dua orang yang muda dan belia akan menghasilkan sinergi dan impak yang besar kepada ummat. Tengok,dengan pernikahan Fatimah dan Ali, ajarkan kita hidup orang muda yang berumah tangga dan melahirkan anak-anak yang hebat seperti Hassan dan Hussein.

Bukan sebab Umar dan Abu Bakar tak cukup bagus untuk fatimah.Tak.Tapi mungkin Rasul pilih Ali adalah untuk kita orang yang muda hari ini untuk ambil pengajaran dan ibrah untuk menjadi sejantan Ali.Menjadi sepemberani Ali. Yang tak takut dan tak berasa kecil diri dalam melaksanakan ibadah.

Dan barangkali untuk ajarkan kita yang 2 orang muda yang bercinta atas landasan Iman dan jalan yang benar akan hasilkan potensi dan impak yang besar.Sebab dua-dua masih kuat dan masih semangat!! Macam mana Ali jadi macam tu,sebab beliau dididik oelh lelaki paling macho di dunia , Rasulullah SAW.

Ali bertanya pada Rasulullah,bukan pada Fatimah.. Tu baru macho..Sekarang ni kita ramai pengecut, tanya pada gadis tu sendiri dan tak tanya pada walinya..Cuba try jumpa direct dekat ayah perempuan yang kita suka..Ketar lutut ke tak..Tengok macam mana Ali,macho!! Sebab Rasullah yang mendidik Ali menjadi macho disamping karakter Ali yang sedia pemberani.

9.Sahabat yang baik.

Rasulullah ni dengan sahabat , dia layan unik tiap orang. Waktu dia menasihat  Abu Zar, dia cerita dengan baik. Waktu Rasul berjumpa dengan Usman berbeza cara Rasul berjumpa dengan  Abu Bakar dan Umar sebab Rasul tahu yang Usman ni pemalu orang nya. Rasul raikan tiap orang tu berbeza ikut fitrah nya.Kalau kita,mesti kita cakap kat kawan kita ” relaxlah,ape la kau malu sangat..tak pun,apasala kau ni cengil sangat.” Tak, Rasul tak macam tu. Rasul bawak potensi yang ada pada sahabat. Kita tengok Umar.Ketua segala orang yang panas hati kota.

Waktu dia kafir, dia lah paling samseng. Waktu dia Islam, dia pun paling samseng sampai dia bercakap waktu nak hijrah dia kata ” Hari ini Al Khattab akan berhijrah.Kalau siapa nak isterinya menjadi janda,anaknya menjadi yatim dan ibunya berkabung berterusan,maka halanglah aku!!” .Macho tak macho Umar!! Kemachoan Umar sebab Umar dididik oleh Rasulullah.Rasulullah tak suruh  Umar jadi pendiam.Tak.Umar tetap ganas, tapi ganas nya terarah. Dia bahkan jadi lemah lembut kepada orang yang beriman dan menjadi keras dan tegas kepada orang yang mensyirikkan Allah dan memerangi ISLAM. Kita kalau ada sahabat sehebat Rasulullah,rasa nya nikmat dah terasa penuh dalam hati.Baru bersahabat.Tapi Rasulullah melayan sahabat dengan cara paling mulia.

10.Gentleman.

Bayangkan lah kalau kita tolong angkat barang berat untuk seoranmakcik..and then sepanjang jalan mak cik tu dok kutuk kutuk kita..Tapi kita relax je..Tak gentleman ka??  Itulah Rasullullah.Gentlemannya Nabi.Even dengan yahudi buta yang dok buang najis dan sampah depan rumah Rasul pun Rasul suapkan makan dan belai dan jaga dia..

Sampai Rasul wafat baru yahudi buta tu tahu yang tu Rasulullah..Tak gentleman ke tu?? Waktu perang, Rasulullah tak bagi racun sumber air dan musnahkan pokok.Tak bagi runtuhkan rumah ibadat. Even waktu perang dan memerangi orang yang menyeksa orang Islam pun Rasulullah gentleman. Waktu Rasulullah menang, ada yang dihukum bunuh sebab pasti akan bawa mudarat yang besar, tapi ramai yang dibiarkan hidup dan diampunkan dan dibebaskan. Ni orang yang menyeksa ummat Islam ni..Rasulullah bagi ampun dan lepass dan cuma dibagi hukuman denda yang kecil..Tengok, betapa gentlemannya Rasulullah.. High courtesy..Hebat betul Rasul kita ni.Kalau ada orang yang cakap Rasul ni kuno dan tak civilize, tipu lah..Zaman tu memang zaman lama tapi Rasul lagi gentleman berbanding perkataan gentleman tu sendiri dan orang-orang yang kata mereka ni gentleman.. Sebab peribadi Rasulullah ni yang civilize.Yang gentelman..

Penutup.

Ni cuma 10 je..Sebenarnya nak tulis banyak lagi.. Bayangkan lah depan kita ada lelaki, yang baik perkerti dia..Gentleman.Macho, Baik dengan kawan kawan,baik budi pekerti, tough,hensem, skillful,berani,pandai dalam strategi,romantic pulak tu,berhikmah,bijak…Semua nya perfect..Kalau kita pun boleh jadi cair..Kalau kita yang lelaki pun nak jadi macam lelaki tu..Tapi kita tak sedar,sebenarnya lelaki tu wujud.

Dan nama nya Muhammad Bin Abdullah,Rasullullah SAW : The Perfect Gentleman.

http://www.cetusanminda.wordpress.com

Cool kan Nabi kita..Jom ikut macam Rasulullah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s