Just a simple email is enough.

Salam.

ok.hari ni hari ke 7 officially menganggur.So,tepat seminggu.Baru seminggu.Aduih..Kepala dah kematu dah ni.huhu

Saya dalam beberapa tempoh ni terasa kurang sabar.

 

Pertamanya,saya sudah hantar email atas markah WAM saya yang agak confuse. Kalau nak cerita panjang.Jadi cerita mudah nya saya dah email ke bahagian campus di Bentley.

Apa jadinya : tak ada jawapan.nadai!!

 

Kedua : saya email pula pada penaja dan bertanya tentang perlepasan dan juga lapor diri.

Apa jadinya : Nadai!! Tak berajawab.

 

Ketiga : Saya sedang cari kerja.Baru  lebih kurang 40 companies yang saya sudah hantar email.Saya target atleast 150.

Ok.Yang ni saya tak angin sebab saya baru mula mohon khamis/jumaat lepas.Ada juga yang balas.Tapi semua belum ada kata menerima untuk interview atau menolak.Tak pa lah.Biasanya pun memang lama.

 

Cuma belum mohon company2 yang besar lagi semacam Shell,chevron,Baker Hughes dan lain-lain.InsyaAllah dalam this week akan hantar application.Syukur juga ada abang-abang yang mahu bantu forwardkan resume.Mereka menawarkan bantuan yang susah juga nak tolak. Saya pula tak gemar minta tolong.Takut termakan budi.Ah, entahlah,saya masih muda.Banyak perlu belajar.

 

Wallahualam.

ada maklumat untuk kerja berkaitan geologi, boleh lah kongsikan ye.

Advertisements

Memang Belajaq Sabaq.

Cuti ni memang saya belajar tentang sabar.

Kita orang muda.Nak semua benda cepat.Nak kan perpindahan satu fasa ke fasa lain cepat sangat..

 

Jujur, saya sebenarnya sabar je ni,menunggu ada atau tak tawaran interview.

Adalah beberapa CV yang dah dihantar.Result saya tak lah cantik sangat jadi saya kena usaha lebih.Masuk hari ni , 5 hari officially tamat belajar dan dengan kata lain menjadi penganggur bertauliah..hehehe.Baru je 5 hari,hahahah..Kecoh je lebih..Tapi saya memang tak sabar..hahahhaha.

Company yang saya apply,pelbagai jurusan kerja nya..Geophysicist,geologist,environmental geologist,geotechnical engineer,application engineer,land surveyor..and macam-macam lagi.

Mudlogger je belum mintak..Mungkin tu pilihan yang last dulu kot.Bukan tak best..Tapi,tak berapa minat. Saya minat dalam exploration geologist.Tapi macam bagitau dulu, mungkin keadaan dan tuntutan memerlukan saya kerja di pejabat..Maka mungkin apply untuk geophysicist saja..Tapi mintak saja semua..Kalau rezeki merantau,maka merantau lah saya.Kalau rezeki pejabat,pejabat lah saya.

 

Yang penting, ada pendapatan dan pendapatan itu berbaloi.

 

Graduated!!!!!!

Subhanallah!!! Alhamdulillah!!!! Allahuakbar!!!

Akhirnya…akhirnya!!! 4 1/2 tahun di Miri..Alhamdulillah..saya akhirnya graduate.

 

Markahnya setiap satu subjek agak kelakar. Saya tak tau yang bila satu subjek itu pemarkahannya subjektif,kita boleh mendapat dengan markah yang amat-amat pelik.Tapi tak pa..alhamdulillah!!! Markah itu yang menaikkan segalanya.Yang lain ok2 saja.cuma sau subjek saja yang dah au agak rendah sebelum result keluar..alhamdulillah tak fail..lecturer bagi tau hari tu ade yang fail..takut juga.

 

Saya mungkin tidak dapat berkerja dengan Petronas.Tak pasti macam mana lagi adakah Petronas akan consider atau tak..Itu bukan isu nya..Isu nya ,saya dah grad dan sekarang tak kira lah dengan siapa saya akan berkerja yang penting saya akan melangkah ke alam perkerjaan..

 

Jadi, sekarang JOB HUNTING!!!!!!

 

DOAKAN SAYA…PLEASE…..

 

[target berkerja by january 2012.jika anda tahu siapa2 mahukan fresh grad applied geologist untuk kerja geologist,petrophysicist,paleontologist,geophysicist,reservoir engineer..tolong maklumkan saya.. :)]

The Next Step : Of Life Planning.

Salam..

Currently,I’m at home.Yup.In Langkawi.With my parents.Both my sisters are not at home right now.My second sister is now working in an accountancy firm in PJ and my youngest sis in Uniten.

I am currently waiting for my Final result.Come on!! The waiting did tortured me..Plus, I dont know yet my fate with Petronas.That will add up a considerable amount of time of waiting. Just to know I will be released or not.And why is this, curently I’m in the middle of passing mark for Petronas.Either I pass or not, it doesnt matter for me. For me, it is better to know either I will be release or not..early. I would know if I will get released if my marks are very low but then again that will become a problem if I want to land a good job.But that is not the case as my marks are still in the middle.

My marks are not quite bad and not excellent either. Just a mediocre.I am more to a field guy rather than a book guy. I learn more and become more practical in the field rather than reading the book.For me, it was more to theory if we depend everything on the book. Book can provide us essence of the knowledge but the practicality of learning in the field is the one that really teach you everything.The thing is I might be quite lazy to memorize all the stuff which I felt to be not really practical. That’s why I really suck at igneous and metamorphic and all those great circle things. I couldn’t imagine it could happen.It is just a theory. I didn’t see how it works.

My view is, it would be very important if I understand the concept and master it rather than to memorize all the examples and stuff. To memorize some could be a good add up but only that..just add up.

That’s what I learn a lot when I was in my final year. Seriously,if you are good at reading the books, doesnt mean you are really good at the field.Sometimes , you are quite useless in the field.

I really hope my marks are quite enough to land me a good job. Thank you to my HOD-Dr Franz ,my supervisor-Dr Dominique and Dr Nagarajan to write up recommendation letter for me.I think that’s something and can help with my job hunting.

My extra curricular activities are not that really excellent but I could consider it acceptable.At least there are something I can put into my resume.

However,I’m still planning my future.

So,how would it be?

Working in Miri

or Kuala Lumpur

or travel around the world.

For you guys who didnt know, being a geologist, you need to travel.Unless you become a geomodeller or geologist who handle the data.Then you wouldnt need to travel.It is a lab or a computer job.

My family encourage me to find a job in K.Lumpur. My little sister is there working in PJ. If I am working there, I could rent a house somewhere and my sister can stayed with me and whenever my parents want to come they can stay in my house.My youngest sister can come to stay in KL for weekend if she getting bored stayed in Uniten Muazzam in Pahang.

Even my ‘teacher’ and my ‘brothers’ advice me to stay in K.L. There are many things related to what I fight for can do in KL. It is like the center of everything and yes, more support is needed for the cause.I agree on that.And after discussion with them, I was advice to find a geophysicist job. You know, a geomodeller. Sit in font of a computer and doing stuff. I am good at that. I do.

Staying in Miri is also not quite bad. I considered myself a Mirian-celup. I stayed there for past 4 and half years during my studies. I have many friends there. Whom I really miss. I have ‘brothers’ and they are still juniors and have years to finish their studies.We are quite strong in Miri but I still believe we need supports. The prospect of dakwah in Miri is very big.

The place is quite peaceful. No traffic jam.More laid back style of a city.The people are friendly. I already have a base there.Atleast some people know who I am and what I work for.Not that being arrogant.No.Nauzubillah.What I mean is, at least good names are needed for the cause that I fight for.It helps to deal with the authority.

Doing dakwah, we must understand that we deal with people.That’s what many people lack.Public relation skills.We deal with people..And people are complex.They need respect.They appraise friendship and good manners.They hate public disgrace .And that is what Rasulullah teach about dakwah. He said about good akhlak. He said that he being a Rasul to make a perfection of akhlak.He teach us about how his akhlak is when he do the dakwah.How he deal with people.And every people is unique. It was reported that he talked different ways with Uthman compared to Abu Bakar and Umar. Because everyone is unique.

And being good with people does help with dakwah.Imagine you want to deal with authority, example ;an institution , and you being arrogant or much simpler than that, too serious.You know what I mean.Don’t smile and not friendly. Do you think it would be easy to make a program in that institution.

Back to Miri, living cost is expensive but not that really crazy like in KL.Fresh foods are quite cheap. Not really many place to travel so I could save up on gas. I could rent a house for just RM 500.Quite decent house.But in KL, a small apartment would reach up to or more than RM 1000 depending on the location.

I am lucky I have friends and brothers who are willing to help me with my job hunting.I don’t really like to ask for help.That is me. Not that I think I can do everything by myself but as long as I can put up with my full potential, why must I bother to burden somebody else.

But,I really appreciate the help.

Personally for me, and if it is only up to me..I really would love to be an exploration geologist. I love the action.I love to see places. I love to learn from the nature. The more hostile place you send me , the more excited I will be. I am quite an adrenaline junkie. I love the excitement. If people say, walk carefully, I will just jump.But with cautious,of course.The more far from civilization , the more  fun it will be for me.

I don’t mind staying anywhere.KL,Miri or anywhere.It will be just ok for me.Food does not matter for me.As long as it is halal ,it is food.That’s it. No fuss.

But… truthfully and sincerely, our life is not our own. There is one thing called responsibilities.  My responsibility is to my deen,the cause I fight for with my brothers and also for my family.That’s why we must prioritize. To choose which is the most important.

I used to want to continue my studies.Maybe taking a master or a PhD.Being a lecturer at the end. But, I will only use my potential among the students I know. I will lack on financial support. And dakwah needs all that. Financial,time, and everything.One of my brother used to advice me,if you have big salary,maybe about rm5000.That 5000 is not yours.You may use around rm 3000.Maybe you think that will be enough for you,so the remaining RM2000 is for the ummah.For the deen. .

This road that we walk on needs everything we have. And I will give everything I have.

—And I hope I will still walk this road until I die.—-

[This is another step of my life and there will be another step…May Allah help me with this]

The last 100m to finish line Part 3 [2010]

Salam.Sekarang sambung tahun 2010.

 

Dah masuk 2nd year tahun ni.Sebenarnya waktu masuk 2nd year ni saya jadi was was dgn pilihan yg saya buat.Betul ke pilihan study  Geology ni.Waktu saya first year, saya ada seorang lecturer Jepun.Masatoshi namanya. Waktu duduk berbual dengan dia sambil makan di cafe dia kata tak semua orang boleh jadi geologist. BetulBukan semua orang mampu nak jadi geologist. Subjek nya bukan mudah.Silap lah bila ada junior2 yang dari kursus engineering tukar aliran masuk geologist. Dia ingat lagi senang. Geology ni bagai semua ilmu sains dicampurkan dalam satu. Ilmu asas nya geology.Belajar tentang batu.Tetapi ada juga belajar tentang biologi nya.Haiwannya.Itu dalam subjek paleontology. Ada juga belajar physic nya.Itu dalam subjek geophysic dan banyak lagi.

fieldtrip lambir.rambut tgh panjang.

fieldtrip kndasang..baru lepas ujan

this what it needs to be geologist.kena panjat2..

this what it needs to be geologist.kena panjat2..

dengan pak yusof gajah

Mak saya cerita waktu di UM dulu, waktu dia menjadi mahasiswi,  student yg bertukar aliran ke geologi cumalah student medic.Sebab nature nya sama.Banyak menghafal dan memahami. Tapi sakitnya geologist ini kena pergi fieldwork. Bukan cuma duduk sedap2 dalam pejabat beraircond.

Perlu panjat bukit.Perlu masuk gua.Perlu pecahkan batu.Perlu angkat batu.Kerja nya berat.Tengah panas.Kos nya pun bukan sedikit.

Jadi sambil berseloroh lecturer jepun saya itu kata yang saya mungkin tak kan lepas menjadi geologist. Dia mahu tengok saya lepas atau tak second year. 2nd year ni bagai filtering.Macam engineering di sinipun 3rd year nya adalah filtering..Kalau tak lepas atau fail banyak subjek,fikir lah balik kedudukan kita dekat mana.Betul ke minat dan mampu belajar ilmu alam ni.

part to be geologist...Food!!!!Durian!!!

ILI SMK Suai.Disini ada orang bertemu jodoh.tahniah sahabat.

Jadi waktu saya tamat tahun ke dua saya, saya datang ke UM dimana Dr Masa berkhidmat sekarang dan kami sempat berbual.Cuma nak buktikan pada dia yang saya mampu lepas 2nd year. Sambil gelak ketawa cerita hal lama ketika dia masih berkhidmat di Miri.

Subjek 2nd year ni, yang paling menakutkan structural geology,igneous dan meta dan minerology.Sakit betul belajar.Saya rasa kalau  buat exam strucutal geology yg great circle tu or 2,3 phase diagram,memang tak lepas kot.Just tetap cukup makan ja.

Waktu 2010 ni saya dah tak berapa terlibat dengan aktiviti CIS. Lebih khususkan pada program yang lebih khusus.

Waktu ni juga tak silap saya, saya dapat join program ILUVISLAM.Jadi faci.Di sekolah SMK Suai.Saya diajak oleh Syafiqah Sulaiman ,projec manager program ni. Sebenarnya program ini ramainya kawan -kawan dari ‘Yayasan Amal’.Mungkin penggunaan nama ILI lebih komersil dan lebih sesuai untuk ke sekolah-sekolah.

di sekolah kelapa sawit.

background gunung kinabalu..rindu fiedltrip ni..

Saya dahulu pernah berkerjasama dengan YAM untuk konsert amal merdeka. Tapi kerana kerja yang lebih penting ,di pertengahan perjalanan konsert, kami undurkan diri. Ya, memang mungkin menimbulkan kekusutan,tetapi disitu saya belajar erti untuk berkata tidak.

Kami punya perjuangan kami sendiri dan selagi apa apa kegiatan tidak bercanggah dengan apa yang kami lakukan sama ada dari segi masa,tujuan aau yang lainnnya,kami boleh  membantu.Tetapi jika ia nya consume banyak masa dan membuatkan kerja hkiki kami tak dapat berjalan, maka kami perlu awla’ kan apa yang lebih awla’.

Di sini juga saya belajar tentang erti kerjasama. Kadang-kadang orang lihat, oh, ini dari gerakan lain/persatuan lain..Kita tak payah ajak dia.Dia lain. Tapi dalam program ILI waktu tu tak jadi masalah apa pun.Keterbukaan kena ada. Tak semestinya jalan yang anda yakini itu adalah jalan yang kami juga wajib yakini.Salah.

Kita semua cuma lah jamiatul minal muslimin.Bukan jamiatul Muslimin. Ada beza. Jadi jangan sentiasa rasakan jalan kita ni paling absolute.Paling maksum.Semua kena ikut kita. Salah.Jalan kerjasama pasti ada.Dan jalan untuk satu kesatuan pasti ada.Cuma perlua dilakukan dengan hati-hati dan cermat.Tak perlu tergopoh gapah dan terus mencop diri sebagai penaung itu dan ini sedangkan barangkali cuma rebranding saja.

macam saya je kene sepak..hehehe

another things geologist do

and another 1.

Tahun ini juga saya mendapat anugerah JCLA award.Jujur, saya tak rasa layak untuk dapat anugerah tersebut melalui kerja JCLA.Kerana tak ada beza pun kerja tersebut dengan kerja kerja lain yang kami buat tanpa menggunakan nama JCLA atau apa saja nama.Tapi,hari ini saya sedar sekurang nya anugerah itu mungkin berharga untuk graduan baru seperti saya ni.

Semester pertama dan kedua 2010 tak ada beza susahnya.Dalam waktu ini competition sudah bermula .Jelas sekali bermula sewaktu 2nd sem.

Bagi saya tempat paling best sekali excursion kami ini adalh di Kundasang. Fuhh. erbaik.Waktu itu group saya, Juhanis, Andrew,Angelina,Azriaty ,Nik dan Hanif.Sejuk nya Kundasang. Dekat situ ada ladang lembu dan boleh dapat susu lembu fresh.Saya ni agak bengong gi bantai yang pack besar punya.Bila sambung excursion memang tak tahan dah nak buang.Jadi memang sakit la nak cari tempat.Ingat nak cari semak je.Nasib baik jalan atas sikit terjumpa resort dan tumpang dekat situ.Tu pengalaman paling menyeksakan tapi diingati lah di Kundasang. Saya group leader waktu tu. Ahli group saya memang kebanyakan nya dah lama dikenal.Tapi tak lah rapat.Nik ja yang kenal dia rapat sikit sebab roommate waktu foundation.Ju sama maktab tapi baru kenal waktu di Curtin.

in Niah.

Excursion tu memang agak mengajar erti leadership juga lah .Lagi pula dalam keadaan terdesak.Tapi best nya dapat jalan-jalan.Dan sempat cari durian lagi.

Dalam sem ke 2 saya mendapat tawaran dai HOD saya untuk mengambil contract project untuk sebuah university dari US.Claremont university nama nya.Kami kena map Painted cave untuk mereka. Jadi saya pilih team saya ;Aiman dan Hanif. Itu project pertama dan alhamdulillah berhasil dengan baik dan research paper nya juga dah diterbitkan. Dan sebenarnya bermula dari projek itu lah FYP saya bermula.Nanti saya cerita.

Project Niah ni mula2 pergi dengan HOD saya. Dia yang bawa kereta department dan kami pergi ke sana sama-sama. Dek berbual2 punya lama sampai terlepas Niah dan tersampai roundabout nak ke Bintulu.Hampeh betul.Excursion tu cuma untuk scouting ja. Sampai di niah, HOD cuma sampai ke Traders cave saja.Dia pun dah agak berumur ,dan agak besar.Jadi secara fisikal nya mungkin agak berbahaya juga.

Tapi sewaktu mendapat kerja ni,banyak juga drama nya.Ye lah.HOD kami dikenali dengan favoritism nya maka banyaklah mulut-mulut berkata. Tapi saya ni jenis tak kisah.Saya dengar tapi bagi saya itu bukan hal saya.Mungkin sejak kecil personaliti dah seperti itu.Bagi saya yang penting kita tau dan yakini apa kita buat itu betul.

Kita nak puaskan hati semua orang kita ak kan kemana.Yang penting puaskan Allah. Manusia ni tak kan berhenti bercakap.Semua benda dia akan rasa tak betul.Saya selalu cakap dengan team saya :’kalau orang persoalkan kita, siapa dia untuk cakap kita macam tu.’

Bagi saya seperti itu lah. Kalau anda seorang yang ada kreadibiliti tertentu dalam bidang ini, mungkin anda akan saya dengar.Tetapi kalau kata-kata yang keluar cuma lah cakap kosong tanpa bukti bahkan tak ilmiah dan cumalah propaganda je,pandang pun saya tak kan.Saya berpegang pada hujah.Bukan cuma kata-kata.

niah cave entrance

JCLA

Oh,yes..Waktu cuti sem pendek saya sempat juga bantu ANSARA.Apa ANSARA ni? Ansara ni gerakan subversif..cececeece..Tak la..ANSARA ni alumni pelajar MRSM. Punya lah lama ANSARA bertapak tapi ramai tak tahu.Saya dan beberapa kawan lain bantu dalam program melukis dengan Yusof Gajah. Dia ni pelukis negara yang agak masyhur juga.Nak beli lukisannya bukan setakat macam beli potret lukisan yang pelukis-pelukis ni lukis dekat Jusco ke or tepi2 Pasar Seni.

Lukisannya ada yang sampai harganya boleh beli rumah. Jadi di situ minat untuk melukis tu wujud.Saya tak sangka dengan melukis ni dapat meluahkan perasaan. Dalam post terdahulu ,jika siapa pernah baca dapat tengok lukisan dan artwork saya.Tak lah cantik.crude juga.tapi itu lah luahan rasa hati.

Bagi saya tahuun 2010 antara tahun yang menguji juga.Banyak cabaran dalam perjuangan juga dirasa.Waktu ini juga rasa hati juga kadang-kadang di usik sedikit oleh peristiwa2.

Alhadulillah,2nd year dapat saya harungi.Result tak la bagus tapi alhamdulillah semua pass. Ada hikmah saya kena supp waktu foundation.Pengalaman yang sangat tak best tu macam jadi pengajaran supaya belajar ekstra sikit supaya atleast tak fail atau tak kene supp.Dapat supp kira masih ada peluang tapi tak best la kena balik awal sedangkan orang lain cuti.Segan lagi dgn kawan-kawan.Urghhh..ngerinya bila ingat balik waktu foundation tu.

Wallahualam.Nanti sambung Last part pula..Tahun 2011!!!!

The last 100 m to finish line [Part 2 : 2009]

Salam.sekarang saya sambung balik.

Terlupa pula tentang siri pengalaman ini. Habis exam hari tu terus pusing satu Sarawak.Fuih,dengar macam exaggerate je kan.But saya dan kawan kawan sebenarny melakukan roadtrip dari Miri ke Kuching.Berhenti-henti.Sekejap di Bintulu,Kemudian Sibu,Sarikei dan akhirnya Kuching.Roadtrip 1 minggu.Yang tu nanti saya cerita.heheh

fieldtrip tepi laut

Jadi saya masuk ke tahun 2009.2008 second semester merupakan tahun pertama saya menjadi undergraduate geology.First semester.First year kami ada 3 sem. Jadi tahun 2008 second sem adalah 1st sem kami.Ada dua subjek sahaja.Saya pun tak ingat subjek apa. Tapi ketika ini saya ambil subjek tambahan.Subjek apa ye? Hahaha.Langsung ak ada kena mengena dengan geology,atau dekat sikit dengannya seperti engineering. Saya ambil Legal Framework.Law subjek.

sedang memberi pengisian di peryatim

Itu memang pelik untuk student jurusan saya. Dulu waktu lepas SPM saya dapat tawaran juga untuk Law.Antaranya di UIA. Dan ada juga tempat lain. Tapi atas beberapa alasan anak muda,saya tak memilih untuk itu.Saya ambil geology. Kadang-kadang terfikir, kalau lah saya ambil law di UIA, adakah saya akan bertemu dengan tarbiyah yang saya jumpa sekarang? Sahabat seperjuangan saya ramai di UIA.Adakah saya akan menjadi sahabat mereka kalau saya belajar di UIA atau barangkali saya akan menjadi musuh mereka.  Ah,Sungguh cantik Allah mentakdirkan segala sesuatu.

main2 sekitar village.kenangan dengan pudin,safiq n afiq.rindu nye

Sebenarnya HOD saya ketika itu,Dr Eswaran melarang saya ambil subjek tersebut.Tapi saya ni jenis degil.Mak saya pun cakap macam u juga.Seorang kawan saya pun cakap macam tu juga.Selagi tidak dapat,tak akan berhenti. Mungkin itu adalah kelebihan.Dan mungkin itu satu kelemahan. Kerana kadang-kadang sifat itu takut nya menumbuhkan kesombongan. Bagi saya,jika anda berusaha anda deserve untuk dapat apa yang anda mahukan.Mungkin saya ini belajar menjadi fearless dari abah dan mama saya. Waktu kecil dulu,failure is not in my dictionary. Tapi,makin besar,dan pengalaman sudah dirasa, saya sudah bijak menerima kekalahan .Tapi bukan bermakna saya mengaku kalah.Jika anda berusaha,anda berani untuk ke hadapan.Berani ambil cabaran.Kejayaan itu hak anda. Itu prinsip saya.Jika anda gagal,maka ada 1000 cara lain lagi untuk anda dapatkannya.

fieldtrip juga.dengan hafis izwancantik kn outcrop belakang tu..kt tusan beach ni

Perlu berani.Kerana tidak ada satu pun kejayaan dapat dicapai kalau kita penakut.Berani ambil risiko.Berani untuk bermain dengan api dan jadikan ia alat kita.Tundukkan api itu dan dengannya kita memegang kekuatan. Tidak ada satu pun sejarah dicipta sang pengecut.Sang pengecut tidak mampu membina tamadun. Dia cuma mampu pandai berkata.Itu pun cakap belakang sahaja.

Alhamdulillah saya survive first sem.Walaupun dengan rasa depressed belajar Geology.Minat saya lebih kepada undang-undang. Tapi perlu belajar subjek geology pula.

Committee Curtin Islamic Society.Kira macam PMI la kt universiti lain.Ayub presidennya.Saya kuli saja 🙂

Masuk tahun 2009,subjek nya bertambah.Makin sibuk.Mula pergi fieldtrip dan lain-lain. Sewaktu ini saya join JCLA.John Curtin Leadership Academy. Waktu ini saya banyak betul belajar. Bukan sikit-sikit gaduh.Saya ni hati cepat panas. Dan saya berkerja bukan dengan kawan-kawan tapi dengan pelajar-pelajar dari pelbagai latar belakang.Dari pelbagai negara.Projek nya adalah untuk bekalkan buku dan komputer ke rumah anak yatim.

Dengan Kerol.Rindunya dekat Kerol

Fuih..ini lah waktu yang saya banyak diuji.Dengan macam-macam.Yelah,sebab program ini,kami disaring terlebih dulu.Ada interview nya.Dari ramai-ramai cuma 10 orang terpilih. Dihantar kursus dan macam-macam lagi.Perlu berkerja dengan masyarakat dan deal dengan ramai pihak.Dan bila masing-masing nak tunjuk kepala,memang angin la jadinya. Bertengkar tu dah perkara biasa.

Apa yang baik saya dapat belajar adalah menghargai perbezaan. Masing-masing ada pendapat masing-masing.Walaupun kadang-kadang ada pendapa yang tersangatlah idiotic, tak bermakna kita kena kritik habis habisan. Dalam team ini saya seorang sahaja Melayu dan seorang sahaja Muslim. Tapi alhamdulillah,didikan mak saya,saya bukan jenis duduk monyok diam.Kalau ada benda bertentang dengan apa saya yakini saya akan tanya dan bangun. Jadi saya antara yang lantang juga.

majlis perpisahan student final year ni.batch afiq.

Waktu ini saya mengasah soft skill saya.Mengatur masa dan belajar memimpin.Dari kecil memang selalu jadi ketua apa sahaja.Tapi ini lah pengalaman yang saya perlu berurusan dengan orang berlainan latar belakang. Program ini sedikit sebanyak ajar saya untuk jadi matang. Sampai sem ke 2,program bersambung untuk membantu Mental Health Association. Cuma buat study dan bentangkan.Itu sahaja.

Tahun 2009 juga adalah tahun penting bagi saya. Saya bertemu dengan seorang lelaki yang telah mengubah hidup saya.Saya kenalinya dalam kelas bahasa arab.Lihat biasa saja. Tapi satu ketika saya diajak oleh abang zahir untuk ke suatu program. Dan dia disitu.Dia memulakan bongkah bicara nya. Lembut.Halus.Tajam.Menuju ke setiap sudut. Kata-kata nya kadang-kadang buat saya sangsi.Saya tahu apa yang dia bicarakan betul Tapi bagi saya,tak cukup mendengar orang nya sahaja.Perlu rujuk apa yang dikatanya.Jangan mudah menerima. Dan tiap apa yang dikatakan saya check balik.

Setahun juga semacam itu,sampai lah abang zahir tamat belajar dan saya dipindahkan.Dan saya mula rasa kelainan maka cuba mencari kebenaran. Dan ketika itu lah saya menemui jalan yang saya yakini sekarang. Saya lebih berpegang pada hujah dan setelah mendengan hujah dari macam-macam pihak maka disitulah saya berpegang.

Layan pizza

committee CIS.Ayub belanja waktu ni.

Hati saya ini dia bersihkan. Dia ajarkan kejernihan Islam.Dia tunjukkan akhlak yang baik. Dia tunjukkan ilmu yang boleh diamalkan bukan cuma menjadi hujah bicara. Bahkan hal remeh pun dia layan bagai itu persoalan yang besar.Anak muda yang sedang mencari arah tuju semacam saya, terasa dihargai dengan perhatian semacam itu. Setiap perkara dirujuk kembali kepada Quran dan sunnah.

Dengan beliau saya belajar apa itu erti tanggungjawab.Masuliyah.Masuliyah iu bukan jawatan.Tapi sebenarnya adalah amanah.Jika orang yang dipertanggungjawabkan kepada kita tidak makan,tidak berdaya,sakit atau kelemahan,kita patut yang menjawabnya.Masuliyah itu bukan cua memberi kerja tetapi bertanggungjawab pada setiap apa yang kita arahkan.

Dengan beliau juga saya belajar untuk berani berkata tidak. Saya berani untuk menerima cabaran. Tapi rupanya saya tidak pandai untuk berkata tidak. Saya belajar untuk berkata tidak itu dengan pengalaman yang agak pahit. Yang ada hubungan tercalar.

Saya belajar yang perjuangan ini tidak mudah. Tidak ada jalan dengan karpet merah. Tidak ada bunga ros yang ditabur.Semuanya berliku dan berduri.Itulah perjuangan.Kalau mahu bersenang lenang, duduk saja di rumah. Saya belajar untuk menjadi bijak.

kantoi x fokus dalam kelas.heheh

Bijak mengatur rancangan.Bijak berstrategi. Mungkin kebaikan yang ada pada diri saya ini sebahagian besar nya dari nilai abah dan mama saya,sebahagian besar yang lain pula dari beliau.Dan sebahagiannya yang lain datang dari pengalaman yang berbeza.

Saya punya banyak lagi untuk belajar dari beliau.

Ketika ini alhamdulillah tak lagi dilanda virus pink lagi.Alhamdulillah.Banyak yang dapat saya perbaiki. Tapi sampai sekarang masih ada jahiliah yang belum hilang dan cuba untuk di lenyapkan.

Saya rasa sampai sini dulu untuk tahun 2009.Sebenarnya banyak lagi tapi tak kan nak cerita semua..Ada juga kena rahsia. Saya kan orang yang suka berahsia..heheheh