Erti Yakin dengan Janji Allah : Bila Hati ini dijentik

satu perkongsian tentang yakin pada janji Allah.usaha dan tawakkal.

alhamdulillah saya baru dapat tawaran.moga pengalaman ini menjadi pengajaran.lepas result keluar saya terus cari kerja..lebih kurang 50 company saya apply..ade hampir 100 list name lg belum.company yang saya target semua turn down saya.dari dugeo sampai schlumberger.shell,weatherford dan halliburton dan lain2 blum mintak..

semua company hantar.sampai saya terfikir,adakah kuatnya saya usaha ni sama kuat dgn saya berdoa.sebab selama mintak tu saya lupa untuk berdoa dan solat hajat..tiba-tiba baru sedar betul2 bila mak saya nasihatkan saya..maka malam tu,saya solat hajat dan berdoa “Ya Allah,jika ada rezeki untuk ku dari luas nya pintu rezeki mu,berikan aku yg terbaik untuk ku.” esok nya saya dapat call untuk interview.

malam sebelum interview saya solat hajat lagi sekali.dan saya berdoa,”Ya Allah,jika ini terbaik untuk ku dan agama ku maka mudah kan ia.jika tak,jangan lah beri nya kepada aku.”

dan sehabis nya saya interview ,malam nya saya solat kembali dan berdoa “jika ini terbaik untuk ku ya Allah,maka berjayakan lah ia..jika tak,lepaskanlah.” dan esok nya saya mendapat call dan mendapat tawaran kerja.Subhanallah.

saya juga dlm hari yg sama baru dapat offer interview from an OnG company,jadi mula rasa berbelah bagi.tapi bila ingat balik,inilah yg aku doa dan inilah yg aku mintak yg terbaik.dan ini lah yg Allah beri tiap kali aku doa…maka ini lah yang patut aku ambil.mungkin redha Allah disitu.maka saya turn down that interview in the OnG company.walaupun semua tahu yang OnG ini gajinya lagi besar.

Kerja yang saya dapat di CH2M Hill ni rendah aja gaji nya.RM2500 basic..cuma allowance saja banyak.campur2 mau 3000-4000.tapi OnG lagi banyak.Basic 4000 aleast..campur allowance mau semua 6000 jgk.

Point saya dekat sini,kita kuat berusaha tapi kita letak Allah dekat mana dalam usaha kita. Dekat mana Allah dalam hidup kita dan dalam keputusan kita.saya frust waktu dugeo n schlumberger turn down saya.sampai dalam hati terdetik,aku ni x cukup qualified ke dan paling teruk,kenapa Allah tak nak makbulkn keinginan hati..

 

dah nak makbul macam mana.tak berdoa..tapi rupa2 nya Allah ada janji diaDan bila sudah dapat pula rasa tak yakin dengan urusan Allah.astaghfirullah..kita minta dengan Allah.Allah dah bai..kita tak nak pula..sombong nya..

 

..macam mana kita usaha pn, tapi kita lupa Allah tak da guna.jangan nanti Allah biarkan urusan itu tanpa ada Dia langsung..haru biru hidup kita.

Wallahualam.moga silap saya ini menjadi pengajaran pada kita semua.

2 thoughts on “Erti Yakin dengan Janji Allah : Bila Hati ini dijentik

  1. 🙂 pengalaman mencari kerja dan mendapat kerja juga mengajar saya sangat3 banyak perkara..thanks for sharing this experience.Sesungguhnya orang yang bongkak itu selalu lupa yang Allah menyusun hidupnya dengan lebih bijak.Semoga kita tergolong dalam orang-orang yang sentiasa beringat..Insyaallah.~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s