surviving first 7 days

Salam.

saya dah start berkerja.Alhamdulillah.OK je.Saya tak dapat berkerja dengan Petronas [kot],tapi alhamdulillah, awal-awal dapat kerja.Saya bagitau bukan sebab apa,sebab kadang-kadang bila kita pegang scholar macam petronas ni, ramai rasa confirm keje dengan petronas.atau kita sendiri rasa petronas je tempat kita tuju.Dah set up idea macam tu.Macam la petronas yang bagi rezeki.Allah yang bagi rezeki.Kita usaha dan tawakkal.

Alhamdulillah.Keje ok.persekitaran pun ok.Gaji basic saya kecik je.RM 2500.Waktu interview saaya demand 3000 boss tak bagi.Sebab bila campur allowance maka gaji nya sampai dan lebih RM 3000.Boleh jejak RM4000 la kot.Tak la rendah sangat berbanding dalam oil and gas for fresh grad.Lebih kurang gitu je.Benefit pun banyak.Allowance top up, allowance site, allowance makan waktu field, medical health and life insurance,waktu kerja pun fleksible.But the best thing is work environment.Semua kerja sungguh-sungguh even kerja patut 8.30-5.30 tapi ramai stay late.

Company saya kerja ni CH2M Hill.Kalau ikut majalah Fortune as 100 best company to work for. Dan jugak tersenarai dalam fortune 500 company.Boleh tahan jugak la.Dan saya ni bahagian ESA.Environmental Site Assessment.Pergi site dan assess.Biasa nya site petrol station laa..Company ni di Malaysia serve oil and gas business biasa nya..But downstream nya businesss la. So , environmental untuk hydrocarbon aspect tu bahagian saya. Dan position saya as environmental geologist.Ok laa..

Anyway,semua ok2 saja.Saya tak tahu berapa lama akan kerja kt sini. Dari rakan sekerja,tengok semua agak muda sebab tak ramai yang say.Bukan sebab company ni tak best tapi ramai staff yang after 2-3 years kerja dapat offer kerja kat tempat lain.Sebab CH2M ni consultan ,so memang staff diperah betul2 dan banyak pengalaman.

Ada reason kenapa saya pilih jugak kerja ni..Waktu sebelum dapat interview, saya doa Ya Allah, kalau ada yang terbaik dari lautan rahmat Mu,maka kurniakan lah aku sedikit daripadanya..Esoknya saya dapat interview dengan company ni..

Then malam sebelum interview tu, saya doa lagi, kalau ini yang terbaik untukku dan agamku,mudahkanlah Ya Allah..

Then selepas habis interview, saya solat hajat malamnya dan doa, jika ini yang terbaik untukku dan agama ku, maka jadikanlah ya Allah.

Subhanallah,2 hari lepas tu dapat call yang saya diambil berkerja.

Dalam hati berbelah bagi.Betul ke pilihan ni..Ada terdetik dalam hati fikir, kenapa aku kena ambil offer ni.Aku petroleum geologist.Bukan environmental geologist. But after teringat kan tentang doa yang dah saya ucapkan,bismillah saja dan terus ambil offer ni.Allah Maha Tahu apa yang tersembunyi. Ya, kalau ikut rasa siapa tak nak join oil and gas business.Adventure,challenging dan duit semua dekat situ. But Allah lagi tahu keperluan hamba Nya.Dan peristiwa ni saya terasa betul-betul “tangan Allah” mengatur hidup saya  dan kerana itu saja sebenarnya saya pilih kerja ni walaupun saya tahu kerja ni memang lain benar dengan apa saya belajar di kampus dulu.

Jadi ,pengajaran nya,pada saya dan anda..Waktu berusaha ,jangan lupa Allah.Kita ni tak kuat pun.Kita usaha la banyak mana pun kalau Allah tak bagi,tak jadi jugak.

Itu sikit sebanyak nasihat dari saya.Moga bermanfaat

One thought on “surviving first 7 days

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s