One job I want!!

I got an interview.. With a good company.For a good position.. I really want the job.

 

Please pray for me..

 

I do pray

Advertisements

of life so far………[update diri…]

Assalam.

Apa kabar semua.Alhamdulillah.Sekarang hampir 3 bulan berkerja.Boleh tahan juga lah. Saya suka dengan career yang ada sekarang,cuma mungkin ada lagi peluang yang lebih baik. Saya baru saja pulang dari outstation seminggu di Uara.2 hari di bukit mertajam dan 3 hari lagi di alor setar.

InsyaAllah, dalam minggu depan akan ke johor pula.2 hari saja sebelm ke Kelantan untuk seminggu lebih.itu capaign GME hingga awal april.Selepas april saya tidak tahu apa yang menanti saya.

3 minggu lepas, salah seorang project manager mengambil saya sebagai slah seorang dalam team untuk sebuah project besar juga di indonesia.Jadi jika menang mungkin saya akan ke sana pula. Saya berbelah bagi juga.Saya budak baru.Belum habis probation pun lagi..Tapi tidak apa .Dakwah tetap perlu melaju.

Cuma jika ada position yang tak perlu saya ke mana mana.Cuma office work sahaja.Dengan pulangan gaji yang sama yang saya mampu dapat dengan kerja yang ada sekarang.Tentu saya ambil.

Bukan saya tidak suka kerja yang ada sekarang.Saya sangat suka.Kawan-kawan senior yang baik.Boss yang baik.Kerja tak stress. Gaji yang ok2 saja.Leih sedikit dari standard gaji fresh grad.Gaji saya tidak lah besar tetapi bila pergi ke site [dan kerja semacam saya memang hidup atas jalan.Paling kurang 2 minggu outstation/month] , alhamdulillah lebih sedikit dari cukup. Pengalaman travel yang best dan banyak.Seronok travel,kita dapat kenal diri kita. Dan saya memang suka travel.Tapi, kerja dakwah agak terganggu bila idup atas jalan macam saya ni.

Tapi insyaAllah, selagi mampu saya akan cuba stay dalam kerja ni.Saya suka kan kerja ni.Environmental Geologist.Sedap bunyinya.Hari tu jumpa mama saya.Dia datang dai langkawi ke jotel saya menginap di alor setar untuk berjumpa saya.Sayang mama.

Oh ya, beberapa minggu lepas saya sudah cukup 23 tahun.Alhamdulillah.Allah beri setahun lagi untuk hidup.Semoga menjadi lebih matang. Saya terkejut juga dapat surprise birthday party dari abang naim sekeluarga.terima kasih.

Sudah meningkat umur, macam biasa lah soalan yang ditanya.Tambah lagi sudah mula berkerja. Maka step yang seterusnya adalah mendirikan rumah tangga..acam macam soalan datang.Sama ada berkumpul dengan sahabat seperjuangan atau dengan kawan kawan lain.Sudah sedia untuk menikah belum.Ah, soalan soalan yang bunyi dan baunya begitulah.

Siapa yang tak mahu.Saya juga mahu.

Bagi saya, nikah bukanlah satu matlamat.Ada aktivis dakwah terjun dalam medan dakwah hanya untuk mencari calon yang baik.Fokus nya diletakkan lebih kepada itu sahaja. Ya, dia giat juga berdakwah tetapi hati nya lebih terawang awang untuk memiliki akhwat/ikhwah yang dia menaruh rasa terhadapnya.

Bagi saya pernikahan adalah satu perjuangan.Satu sarana perjuangan juga.Semakin menguatkan.Sarana yang membantu perjuangan sebagai daie. Murabbi saya berkata nikah itu bukan setakat nikah biasa.Nikah itu membina baitul muslim haraki. Suaminya, isterinya bahkan anak anak nya terlibat dalam medan perjuangan.

Bahkan , bukan setakat itu saja.Pernikahan itu menjadi strategi. Strategi yang semakin mengukuhkan perjuangan. Maka diri kita ini perlu benar terbina dan diri bakal pasangan juga biar benar terbina..Pernah saya terbaca, dalam sebuah buku, seorang ikhwah redha memilih isterinya cuma dengan satu saja syaratnya; si isteri punya paling kurang 3 liqo binaan yang kuat. Nah, bila bertemu calonnya itu dalam satu majlis yang dirancang, si calon itu ternyata tidak reti memasak, tidak reti menjahit dan macam macam yang lain tidak reti. Si ikhwah itu  , benar, hati nya terganggu tetapi sudah syaratnya pun mahu kan isteri yang punya sekurang nya 3 liqo binaan. Itu sahaja. Dan dia redha.

Akhirnya ternyata si isteri yang dinikahi itu selepas sudah bernikah berusaha untuk belajar memasak bahkan sedap pula, belajar menjahit bahkan cantik pula, belajar serba serbi.Sempurna.

Itulah pernikahan yang saya fahami dan saya inginkan. Bukanlah syaratnya 3 liqo binaan[ saya pun lemah juga dalam hal itu setelah berpindah ke KL ni]. Tapi sekurang nya terlibat juga dalam apa yang saya terlibat.Supaya tidak jadi penghalang malah jadi penguat juga.

Ah, jangan ingat bernikah sesama akhwat/ikhwah ini tidak ada masalah.Malah masalahnya dalam tahap berbeza pula. Bukan semuanya syurga sahaja. Kita ini manusia dan fitrahnya manusiawi ini punya masalah walau sejauh mana pun kita dibayangkan dengan keindahan hidup bersuami isteri.Tapi itu lah tanggungjawab.

Kerana , jangan nanti isteri dan anak-anak menjadi penyebab Allah persoalkan kita. Bukankah Allah sudah nyata dalam Quran, jika isteri kamu,bapak kamu, anak kamu, harta kamu lebih kamu sayang dari berjihad di jalan Allah, maka tunggulah!!

Jadi, bagi saya, saya akan berusaha sentiasa dalam peningkatan diri sehingga tiba masa nya yang baitul muslim haraki itu menjadi senjata ampuh medan dakwah yang kita semua perjuangkan.

A year older.A year nearer to death. A year more wiser.[hopefully]

Salam.

 

So, today is my birthday. I am actually not really into birthday party and all that. There was several occasion when I forgot about my birthday.No cakes or anything. I lead a very simple life.Luckily today it happens in Sunday, so I my mind is not occupied with many things so I remember about this blessed day.

 

I was born in Saturday.early dawn. It is already 23 years.Still young.

 

And already take up my stand finding my place in this world.I am thankful to my parents who taught me and raise me until I become who I am right now.

Life is not always easy. I had done many wrongs. I had upset many people. Create few enemies. Step on thorns. Cry over many failures. Have been in tight spots

 

But then, I had also good friendship. The one that money cant buy.laugh along after good jokes, take pride over what I achieve.Feels satisfied helping those unfortunae. Smile after a job well done. Love and beloved.

I had taste them all.I have done that. And that is what I call LIFE. The experience that create me as who I am today that you know.

And I am ready to taste more of the wonderful flavor of the world. Bitter or sweet!

 

Alhamdulillah, I felt very lucky after all this 23 years , life is not really hard to me. Yes , there are awful things happen, but the memories of good times together eliminate all the sad songs. I felt very fortunate compare to many other people.Alhamdulillah. I have a good family.Good friends.Good grades. Good career.

And I would like to ask all of you who are reading this, if you feel you are weak, you are unlucky, come and see people who are much more less fortunate than you are. Remember that you can do something to help them.Remember about death and at anytime you can die.Now or just another second. I had been taught by Allah by a very mind-changing experience.

And that really helps me appreciate my time more.

 

Life is a place for us to do Amal. The older you are, the more you can do!!

 

…………………………………………………………………………………………………….

Hope to be more wiser.

Hope to excel in my career.and get good money.

Hope to be more better in dakwah.

 

 

 

My Wishlist

Salam…

so,ape cerita???

erm.alhamdulillah.this career treats me very well.

Alhamdulillah.I get very good boss.and best seniors.

Boss saya ni quite unfriendly.Bukan sebab dia sombong.But nature dia memang macam tu.I respect him.Plus, he is one of the best in our global company.Meaning by global company is , he is one of the best Sr PM in CH2M all over the world.

Oh, if you dont know who CH2M is, check this : http://www.ch2m.com

We do almost everything and this company really take good care of the employee.Gaji ok.Benefit banyak.

So,back to my boss, last week ade lah gi site.then one of the senior datang untuk audit.I mean check la our performance. Habis je audit, he congratulate us and cakap we do good.tak ada major incident.So dia bawak pi makan.Sampai Jusco, dia belanja Nando’s.Fuih..puas hati oo.

Esok nya satu company gi office client for seminar and meeting.sambil tu berbual2 laa..then dapat tahu rupe nye my boss give the senior some money to belanja us..wow!!! I never hear that he ever treat employee like that. He is good.considerate.and a good boss. But dia bukan jenis mesra.I respect him particularly because he is the best.Even if you work under him and see he works for one day, you will know how good he is.So, a man of that capabilities, I dont mind to work under him. I was always like that. People said I sometimes quite rude and kadang-kadang pandang rendah orang lain. Well, I dont really look down on people. I am just respecting capabilities of a person.

I respect a person with great capabilities even if he is somewhat eccentric. But I will respect him more if he have good manners.

Seniors also very helpful.Hearing from other friends, ada yang keje dah 2 tahun.Hampir everyday kena maki.Kerja sampai 2 pagi.da yang first day of work ,report dah kena campak dekat muka.

But in my office we are close knit.And the mentoring is superb!! Really.I shit you not.

I am one of the 3 malays yang ada.one is a lady.And she is a boss.Another one is my senior,abang Junaizad.He just work almost a year.

So, we are basically at the same level.

But all other seniors, they treat us very good.Teach me many things. And in fact, some of the seniors quite surprise laa, when the PM let me join the sitework coz I just at about 1 month kerja.

And the PM also had adviced me before,waktu minum petang sama-sama lah dengan dia;,he said ; “if u can do your work properly, this company can pay u good money.”

Now dah almost 3 month la kn.

So, everything seems to be great.Hopefully.

I do have desire to find a new job. I mean basically the same pay I can get in here and the same benefit but the job do not require me to work outstation.

Currently, my job give me quite generous pay, IF and only IF I go sitework.Should I say, equal to what Petronas paid to their fresh grad. And the benefit like insurance and other thing I think is more than what Petronas give to their employees.Or maybe equal.

So, to find a new job, I also felt tak sedap laa kan.

I start up at a good position.And this opportunity is not easy to get.Seriously.

And I love this company. I love to go to sites.I love the career advancement. But I am afraid that I dont have time for dakwah and for myself.

Hopefully, I can manage. I love this job.And I hope to stay long in this industry.

Oh by the way, these are my wishlist :

1.Bawak mama dan abah jalan ke Korea/China//Bangkok/Indonesia.They really love to see places. I really hope to bring them there. Everytime they saw TV pogrammes showing those places, they look really ionterested. I really wants to bring them there.Cukuplah mama and abah susah besarkan kitorang selama ni.Now this is our turn to make them happy.

2. Big bike.I love those chopper kind.Teringin nak bawak Vulcan or Triumph or Virago. But for this year I wanna start with 2nd hand Jaguh..heheheh..Sebab lesen B-Full tak ada.And the main reason sebab senang nak pergi program dapat elak jam.KL ni jam teruk sangat.And fuel consumption pn jimat.Naik kereta boleh hangus wallet ooo.

3.Ipad or anything yg sewaktu dengannya. I found this to be an effective tools. Nak buat kerja.Nak membaca.The only thins is we just ned to know how to control it laa kan.kalau dah tiap masa main fb,fruit ninja,sngry  bird, membazir je duit..

4.Car.Sebenarnya in process.Harap dimudahkan. For me lagi murah kereta tu lagi I want it.I dont need a Honda Civic, VW Golf, Peugeot..I dont see any value on that. Kereta ni, kalau beli mahal macam mana pun, harga jatuh. Baik beli tanah dan rumah.Harga naik.What for? You just need the car to transport you safely from one point to another.Why need those extravaganza cars when you can use that money for better purposes like for example ; dakwah.

5.My own part time business. I’m thinking of setting up one.And it is in process. Still brainstorming. Hopefully it turns well.

Well, my first salary before tak dapat nak menyimpan.So, this time hopefully I can save a little bit.Boleh kahwin cepat..Ahahahha..Gurau2 .Not yet my time.

 

So, bye.Jumpa lagi nanti.

Assalamualaikum.

 

Eee..Gentleman nyee <3 :)

Gentlemannya seorang Muslim

Prinsipnya teguh.Hidupnya demi Tuhan nya.Hidupnya demi agamanya.

Gentlemannya seorang Muslim

Ibu nya, bapanya dia hormati.Dijaga dan dipelihara.

Gentlemannya seorang Muslim.

Saudara nya dilindungi.Maruahnya dijaga.Janjinya dikota.Masanya dipelihara.

Gentlemannya seorang Muslim.

Bila berurusan dia jujur.ikhlas dan pemurah.                                                                                                                                                                                         Bahkan penyelamat dalam kesusahan.

Gentlemannya seorang Muslim.

Dia tidak senang dengan kezaliman,tidak pula mendokong kebathilan.                                                                                                                                                       Bahkan dia PEJUANG KEBENARAN.

Gentlemannya seorang Muslim.                                                                                                                                                                                                                  Dia bersikap baik pada semua.Menyebarkan senyum dan salam.

Gentlemannya seorang Muslim.

Hati dan jiwa dia jaga.Tidak mudah ditunduk nafsu,tidak pula bersikap lagha.

Gentlemannya seorang Muslim.

Menjaga akhlak,adab dan sopannya. Bersikap ramah pada yang susah mahupun yang kaya.

Gentlemannya seorang Muslim.

Jika agamanya diancam dialah yang bingkas bangun lalu menyahut : ” Ya Allah,aku wakafkan diriku dalam medan jihad di jalan Mu!!”

Gentlemannya seorang Muslim.

Jika dia ingin berkeluarga, muslimah pilihannya bukan cuma isteri tetapi penyambung generasi Rabbani.                                                                                    Tidak dia datangi dengan kehinaan tetapi di tawarkan dengan penuh kemuliaan.                                                                                                                                                                                                                 Jika dia berkeluarga, dialah sebaik baik suami dan bapa.                                                                                                                                                                                 Bersikap lembut dan hikmah dengan isteri dan anak anak nya

Gentlemannya seorang Muslim.

Jika dia pemimpin, dia tak pernah leka dengan kuasanya malah merasa berat baginya amanah yang dipikul.

Gentlemannya seorang Muslim.

Dia merendah diri bukan nya lemah.Bahkan dia adalah pemuda yang kuat dan sukses dalam usaha dan kerja nya.

Gentlemannya seorang Muslim.

Dia bukan seorang pengecut . Bahkan bijak mengatur strategi dan usaha nya.

Gentlemannya seorang Muslim.

Amalnya bukan untuk diri dan nama.Hanya untuk redha Tuhan nya saja.                                                                                                                      Redha Tuhan nya saja.

Gentlemannya seorang Muslim

Dalam akal fikirnya hanya untuk ummat nya.Membina generasi penyambung perjuangan

Gentlemannya seorang Muslim.

Hidupnya bukan untuk untuk diri nya.Hidupnya demi redha Tuhannya..

………………………………………………………………………………………………………………………….

Mari jadi seorang Muslim.

dilema

aduih…

 

banyak betul mainan di kepala.

nak beli kenderaan pun jadi masalah.

 

oh,saya terfikir untuk cari kerja..company saya kerja sekarang ni sangat bagus.best.memang rasa nak stay lama.

tapi,takut kerja semacam ni tak da masa.

walaupun sangat better berbanding gi offshore.sebab pay di company ni boleh tahan tinggi [bila campur allowance] dan masih lagi di darat.

 

tapi kalau lah ada kerja yang tak perlu ke mana mana dengan pay yang sama tinggi…itu lagi bagus.ada masa yang tetap untuk program…program tak terganggu..

tapi tak pa lah..buat masa ni kasih sayang saya untuk kerja masih lagi di CH2M HILL.hehehe

pening2

Bila diusik dengan kematian.Itu SMS rindu dari Allah.

Salam.

Hari ini saya ingin berkongsi sesuatu.Agak private sebenarnya tetapi selepas berfikir beberapa lama, saya rasa baik untuk saya kongsikan.Kerana saya baru berkerja, dan kerja saya adalah teknikal di tambah berkerja dengan sebuah syarikat international, maka saya disuruh untuk membuat medical check up yang ketat. Medical check up biasa ungkin cuma heart beat, x-ray ,timbang berat dan lain-lain.Tetapi medical saya ini termasuk juga check darah, ECG dan beberapa yang lain.

Jadi beberapa minggu lepas saya disuruh untuk hadir membuat check up pertama. Appointment ditetapkan di Hospital Gleneagles Jalan Ampang. Prosedur biasa.Semacam biasa.

Seminggu kemudian saya mendapat call suruh untuk hadir semula untuk check darah.Maka saya pun hadir.Sabtu lepas kira-kira saya. Sampai disana ,semacam biasa saya just jalankan prosedur biasa.Seorang kakak yang bantu untuk mengambil darah. Kemudiannya sambil menunggu, saya berjumpa Dr untuk review kesihatan. Dan saya bertanya kepada nya kenapa kena ambil lagi sekali.Sambil berseloroh , ” Darah hari tu tak cukup ke Dr?” Dr maklumkan saya darah saya ada kandungan protein [tak silap saya lah] yang lebih tinggi dari normal. Ok.So, proein.What’s the big deal. So, saya tanya lagi, that 1 indicator of what?

Mula nya Dr tak mahu beritahu.Dia cuma kata ” We dont know.” Tapi sebab saya ni jenis keras kepala dan insist nak tahu, maka saya terus korek cerita.Akhirnya Dr beritahu biasanya jika keadaan begitu ia adalah tanda tumor dan mungkin asal dari liver.Sama ada kanser atau tidak , itu tak tahu. Kerana itu ahu ambil test darah lagi sekali untuk pastikan tak silap.But Dr kata lagi test darah is not highly indicative.But kalau lagi sekali sama bacaan, need to do Ultrasound and Gastro-what-ever-it-is untuk confirmkan.

Astaghfirullah.Astaghfirullah.

Saya walaupun geologist saya tahu apa maknanya. Jika liver cancer, itu adalah penyakit yang berat. Penyakit pembunuh senyap.Slow and painful death. Cuma ada 10-20% chance surviving. Dan kalau di diagnos peringkat awal pun biasanya cuma boleh tahan 5 tahun.

Lalu saya tanya Sr Nurse di situ ; ” Usually kalau positie test darah tu, biasanya berapa percent confirm cancer?” Then nurse tu cakap, this is not usual cancer.Your case is the rare one.

Ya Allah.Ya Allah.

Sewaktu itu dah macam-macam fikir.

Ah, semacam itu saya fikir. Bukan kita yang tentukan ajal.

Sewaktu itu Allah saja yang tahu betapa takutnya saya.

Takut dengan dosa yang banyak.

Takut dengan masa depan adik adik dan ibu bapa.

Takut hidup yang dilalui selama ni sia sia.

Sewaktu itu saya tidak terfikir tentang takutnya mati dan sakitnya ia.

Tetapi apa yang menakutkan saya adalah apa yang jadi selepas mati.Dekat mana saya berada.Dengan dosa yang banyak dan amal yang sedikit bahkan banyak pula maksiat, cukup kah untuk masuk syurga? Ya Allah, menggeletar badan sewaktu tu.

Nak mengkhabarkan kepada mak ayah takut akan buat mereka bertambah risau.Lagipun result test belum keluar.Saya tak tahu mana hendak pergi.Bukan tak mehu berkongsi tetapi kerana terlalu sayang.Allah saja tahu apa yang saya sanggup korbankan untuk gembirakan mak ayah saya.

Saya bayar bill, keluar dari gleneagles tanpa tahu dan ingat berapa saya bayar.Duduk di luar di penjuru dan air mata keluar bercurahan.Saya naik teksi.Saya tak tahu ke mana nak dituju.Pertama sekali saya minta untuk dibawa ke masjid.Ya disitulah saya mencari ketenangan.Setiap waktu disitulah.

Tapi malang, teksi itu tak berapa tahu jalan ke masjid yang dekat dan dia kata susah pula nak cari teksi lain nanti.Saya minta untuk hantar ke LRT.Hati berkecamuk lalu minta pula hantar terus ke rumah..Dan niat berubah lagi buat kali terakhir saya minta pak cik itu hantar saya ke rumah murabbi saya.Yang telah saya kenal dan percaya sejak bertahun tahun.

Apa yang saya takutkan adalah nasib ibu bapa saya.Ya,walaupun mereka berpendapatan dan agak selesa juga, saya ini anak yang sepatutnya menjaga mereka bukan sebaliknya. Saya yang sepatutnya menjaga mereka dan membela mak ayah saya dan jika ditakdirkan one day mereka pergi saya yang patutnya menyelesaikannya hingga ke akhir.Bukan sebaliknya..

Saya tak nak kecewakan mereka.Ya ALLAH..

Ya Allah..Takutnya saya..

Saya takut tentang nasib adik-adik perempuan saya.Siapa yang akan jaga mereka. Siapa akan marah orang yang kacau mereka kalau saya pergi.

Ya Allah,takutnya saya.

Saya takut apa yang sala lakukan selama ini nanti bila di depan Allah terbang ditiup angin bahkan lebih dahsyat lagi disepak dan dibuang jauh jauh bagai sampah.

Ya Allah,takutnya saya.

Dan ketika ini macam macam yang bermain di fikiran. Sewaktu ini hati berkecamuk.Antara haq dan bathil.Dalam hati berbisik-bisik kenapa jadi macam ni.Aku baru nak mula start hidup.Baru mula kerja dan baru mula kerja yang bagus. Belum pun mula mendirikan keluarga.

Sewaktu ini pula datang bisikan lain yang meneguhkan, “Belum tahu lagi resultnya.Allah nak uji je ni”

Sedang hati berkecamuk, jiwa jadi kosong.Tak tahu apa nak buat.

Sesampai di sana,kepada murabbi saya , saya kongsikan..Saya menangis.Takut.Alhamdullillah,saya beruntung mengenal beliau.Ditenangkan nya saya.Nasihat beliau berikan.Kata kata semangat.Walaupun saya cuba gagahkan diri untuk tak menangis,keluar juga air mata.

Saya walaupun sedih, tetap cuba untuk kuat.

Sewaktu petangnya saya meneman beliau sekeluarga ke rumah orang kahwin. Sedang dalam perjalanan , dapat call dari hospital yang test itu positif lagi.Darah saya punya kandungan protein yang sedikit tinggi.

Ya Allah.Ya Allah.Ya Allah.

Lutut menggeletar.

Alhamdulillah, ada murabbi saya untuk tenangkan hati dengan nasihat.

Hospital menyuruh saya untuk test ultrasound hari isninnya pula. Sepanjang selang waktu itu, bermacam macam bermain dalam fikiran. Mengingat kembali kepada siapa saya masih berhutang.Siapa yang sakitkan hati.Siapa yang pernah saya kasari.

Dalam fikiran sewaktu itu pula macam mana mahu mengkualitikan ibadah.Macam mana ahu jadi perkerja yang baik.

Dalam doa saya , terus saya berdoa;

Ya Allah , janganlah kau takdirkan penyakit ini kepada ku.Tetapi jika itu takdirku, dan aku akan mati, maka matikan aku sebagai syahid dengan kematian yang baik..Pelihara ibu bapaku dan keluarga ku…Pelihara perjuanganku..

Sewaktu itu terfikir kepada siapa saya boleh beramal.Dan apa saya akan lakukan.

Ya Allah.Takutnya saya.

Esoknya, saya ke gleneagles dengan rasa takut.Tetapi redha. Apa pun yang jadi saya redha. Nurse kata “pray hard”.Walaupun dia cuba menenangkan, saya jadi bertambah takut ada lah. Saya pergi untuk ultra scan.Alhamdulillah,tiada apa.

Ya Allah.Ya Allah.Air mata keluar laju.

Saya diarah pula untuk ujian gastro..Dan Dr juga kata tiada apa.

Ya Allah.Ya Allah..

Hanya Allah saja tahu betapa apa yang ada dalam hati saya.

Betapa sebenarnya, peristiwa yang Allah jalankan kepada saya ini adalah SMS rindu.

Mungkin saya terlalu banyak bermaksiat. Lalu Allah suruh saya berjumpa kembali  dengannya.

Mungkin Allah mahu saya berubah kan diri.Mungkin masih ada lagi maksiat dalam hati.

Atau hati ini sudah lama keras untuk mendengar kata cinta dari Nya maka dia berikan satu SMS rindu.

SMS rindu usikan kematian…

Walalhualam.

p/s: Moga ini menjadi bingkisan atau saham untuk saya jika satu hari nanti saya tak ada lagi.

Percayalah, sentiasa cuba ingati mati..Walaupun cuma sedikit kematian mengusik kita, ia dapat mengubah diri seorang manusia.